Като приемем еврото: Ще получаваме повече пари!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
16:23 / 02.04.2024
4597
Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени нагоре при влизането ни в еврозоната, предвижда проектът на Закон за въвеждане на еврото, който е пуснат за обществено обсъждане, пише Труд бг.

За пенсии, заплати, обезщетения и социални помощи няма да важи общото правило за закръгляване при превалутиране от левове в евро.

За тях при превалутиране от левове в евро, ако третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая ще се увеличават с единица.

При влизането ни в еврозоната парите по сметки и депозити, както и кредитите ще бъдат превалутирани от левове в евро по курса, с който ще влезем в еврозоната.

Фиксираните лихви по левовите заеми няма да се променят. Но за левовите заеми с плаваща лихва на банките може да се наложи да променят основата, на базата на която определят лихвата.

Сега голяма част от лихвите по левовите кредити се определят на база лихвите по левовите депозити.

С влизане в еврозоната левови депозити няма да има и за база за определяне на лихвите по заемите банките може да използват лихвите по влогове в евро.

В проектозакона е записано, че при тази промяна лихвите по заемите не може да са по-високи от лихвите преди въвеждане на еврото.

Шест месеца след влизането ни в еврозоната банките ще обменят безплатно суми в брой от левове в евро. В селища, където няма офиси на банки, това ще правят в "Български пощи“. За обмяна на суми над 30 хил. лв. от банките ще искат три дни предварителна заявка.

В пощата предварителна заявка ще искат за обмяна на суми от 1000 лв. до 10 хил. лв. Ако имате по-голяма сума в брой, ще може да я обмените в пощата на няколко пъти.

Виж коментарите (11)

Още по темата (426):
17.05.2024 Левон Хампарцумян: Като гледам последните правителства, а и сегашното, нямат особен ентусиазъм да приемат еврото
17.05.2024 Нова резолюция за присъединяването на България към Еврозоната посочва някои пропуски на държавата
16.05.2024 Симеон Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в момента България е в един доста неприятен списък за страни, в които се перат пари
15.05.2024 Икономист предложи да бъде свикано извънредно заседание на НС, за да бъде гласуван Законът за еврото
15.05.2024 Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ни вреди, има много рискове
15.05.2024 Георги Вулджев, икономист: Влизането в Еврозоната е нещо, от което България няма нужда в момента
Още новини от Национални новини:
Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забр...
Левон Хампарцумян: Като гледам последните правителства, а и сегаш...
Ще разследват щателно теча на данни, свързан с част от отговорите...
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Борисов обясни на Делян Добрев защо е направил сглобката


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).