Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Казаха как ще действа схемата с отстъпката за горивата
Автор: Екип Varna24.bg 21:20 / 26.05.2022Коментари (21)982
©
25 стотинки отстъпка за всички видове горива – бензин, дизел, пропанд-бутан (LPG) и метан (CNG) обяви правителството в средата на миналата седмица.

Отстъпката ще е за единица гориво – литър или килограм и ще се прилага за горивата от нисък клас. Последното се прави с цел от нея да се възползват повече социално слаби граждани, защото собствениците на по-модерни и скъпи автомобили традиционно предпочитат горива от по-висок клас.

Цените на горивата се повишиха значително през последните две години, като от бензинът и дизелът, които бяха под 2 лв. след началото на пандемията днес вече са трайно над 3 лв. на литър.

Очаква се мерките да заработят от 1 юли.

Как се получава отстъпката

От обявеното досега знаем, че тя ще бъде отпускана срещу талон на автомобил. Тя ще важи за първите 50 литра гориво т.е тя ще е в размер до 12,5 лв.

Относно конкретния механизъм за това как ще се финансира отстъпката и как от там бензиностанциите ще бъдат обезщетени - ето отговорът на Министерството на финансите:

Мярката ще се отчита като разход под формата на компенсация за домакинствата и ще се финансира за сметка на държавния бюджет. Направена е доработка на системата на бензиностанциите и как те отчитат към НАП, тъй като тези 25 стотинки трябва да бъдат възстановени от държавата към тях. Това ще се случва с отчетите, които те подават.

Така става ясно, че НАП ще е държавният орган, който ще възстановява отстъпката направена при зареждане, предава bTV.

Правителството е направило и запитване до Европейската комисия за премахване на акциза върху метана, което може да намали цената на CNG горивото с 4-5 стотинки на килограм.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 27.05.2022 г.
-1
 
 
"25 стотинки отстъпка за всички видове горива – бензин, дизел, пропанд-бутан (LPG) и метан (CNG) обяви правителството в средата на миналата седмица." и реалността е такава , че веднага в противоречие : "Отстъпката ще е за единица гориво – литър или килограм и ще се прилага за горивата от нисък клас." т.е. не за всички горива. И пак цял месец трябва да се чака докато влезе в сила , което някак си не вдъхва доверие , защото цените само за изминалия ден се покачиха на места с 2-3 ст. и дори да се запази този минимум ( а едвам ли ще е така) - за месец цените ще се вдигнат с минумим 60-90 ст. т.е. ефекта спрямо сега ще нулев , като ще зареждаме на текущите цени , па дори по-високи , но с отстъпка и после на края на година ще съберат всички касови бележки и ще ни накарат да върнем отстъпка... Аз няма да се учудя , ако през лято се започне схема за източване на горива по автомобилите...
Aнонимен
на 26.05.2022 г.
-1
 
 
Разбира се, че пак за социално слабите, демек знаем за кои ... А ние, които не сме социално слаби, ни намаляте заплатите, с тези увеличения на осигурителния праг, за да има за чистачите и миячите ... а сега, пак нещо, от което ще могат да се възползват само те. Тц тц, да взема да стана една социално слаба цига***, че да мога и аз да ползвам нещо, което се предоставя от държавата
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: