Казусът с водни пързалки: Не може да има бавачка до всяко дете!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:12 / 07.07.2018
1538
Засилени са проверките в аквапарковете в страната. Поводът е трагичният инцидент, станал в турски курорт, при който загина българско дете след като бе ударено в коремо по време на спускане по водна пързалка.

По документи актракционите трябва да са технически безопасни. А родители, търговци и спасители – с широко отворени очи.

"Хората понякога сами казват, че документите не са толкова важни, но наличието на технически паспорти, на дневници за ремонти – това са абсолютно необходими реквизити, за да сме спокойни", обяснява пред Нова тв Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Собствениците на водни пързалки у нас са задължени да осигурят поне един спасител, който да контролира спусканията. По морските паркове опашките по пързалките са дълги. Правилата са навсякъде, а табели дебнат отвсякъде, но трябва и да се четат.

"Малолетните до 14 години и непълнолетните до 18 години задължително да бъдат придружавани от възрастен – родител, роднина, попечител, който да полага грижа за тях. При нас няма как да влязат деца, ако няма кой да отговаря за тях", категорична е Силвия Гогова, маркетинг мениджър в аквапарк.

С пожелателен, но не и задължителен характер е децата да бъдат с вързани коси или с водни шапки, а от банските им да не стърчат връзки. Децата с ръст под 1.30 см не могат да се пускат по всички водни пързалки, за по-високите това е разрешено. Правилата са съобразени с дълбочината на басейните. Призивът към всички е – да се забавляваме разумно. А родителите да бъдат по-бдителни към децата си.

"Няма как да сложим бавачка до всяко дете. Абсолютно обща е отговорността", категоричен е Петър Костов – собственик на хидропарк.



Източник: Dnes.bg

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).