Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Керемедчиев: Логиката показва, че намереният дрон край Тюленово е украински, може да бъде връчена протестна нота
Автор: Йоланда Пелова 11:21 / 19.09.2023Коментари (1)906
© Фокус
Логиката показва, че намереният дрон край Тюленово е по-скоро украински, отколкото руски. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

"И защо смятам така? Защото всъщност, ако погледнете как нанасят въздушни удари съответно Русия и Украйна, ще забележите, че Русия по-скоро използва далекобойни ракети за поразяване на цели в западната част на Украйна, в това число и свързани със силозите, които бяха за зърно, и пристанищната инфраструктура за нейното унищожаване, отколкото дронове. А пък по-скоро Украйна използва повече дронове за нападение срещу Крим, инфраструктурата, цели на Руския военноморски флот. Разбира се, не може това да се каже на 100%, защото знаете, че бяха открити следи от руски дрон и на територията на Румъния. Но всъщност, погледнато логически, Украйна използва много повече дронове, бойни дронове в близост до България, отколкото Русия. Затова смятам, че вероятно е да е украински, но разбира се, трябва да се направят съответните изследвания", обясни Керемедчиев. 

По думите му много трудно ще може да се установи какво производство е въпросният дрон, тъй като и Русия, и Украйна са започнали да произвеждат вече свои дронове: "Едните на Украйна – по лиценз на Турция, а другите на Русия – копирайки дронове на Иран. Така че край на сметка важното е, че такива инциденти ще бъдат все по-чести в близост до нашите териториални води, поради промяната на спецификата на водене на бойни действия".

Милен Керемедчиев подчерта, че подобни инциденти са много редки към този момент: "Нека все пак да отбележим, ако си спомняме в по-далечното минало, когато имаше операцията на НАТО срещу Сърбия и бивша Югославия тогава, когато заблудена ракета падна и унищожи покрива на една къща в близост до София. Така че такива инциденти се случват. Случват се, защото с увеличаване на броя на използването на такива средства е нормално да има и такива, които да не достигат своите цели.

Вижда се, че в началото на есента, когато се очаква и времето да стане все по-лошо за сухопътни операции, използването на дронове, въздухоплавателни средства, в това число и авиация, ще има все по-голямо значение. Затова според мен броят на нападения с дронове и от двете страни ще сте се увеличи. В началото на войната в Украйна, която започна Русия, нейната доктрина беше изцяло на сухопътна операция с подкрепата на Военновъздушните им сили. Използването на дроновете не беше заложено в руската военна стратегия. Те са видяха тяхната полза и затова рязко увеличиха и собствено производство, разбира се, и вноса на такива от Иран. Така че увеличаването на броя на използваните дронове и от двете страни на фронтовата линия ще доведе, разбира се, и до такива инциденти в страни като България и Румъния, които все пак са възможно най-близко до воденето на бойни действия. 

Според бившия зам.-министър на външните работи при установяването на собствеността на този дрон посланикът на държавата, която го е произвела и използвала, трябва да бъде привикан в Министерство външните работи и да му бъде поискано обяснение:

"В по-силен текст може да бъде връчена и протестна нота. Това на дипломатически език означава, че България ще протестира за тези действия, които се извършват в близост до нейната територия. Така че има няколко механизма, които могат да се извършат по дипломатически път, но първо трябва да се установи по безспорен начин чие производство е, тъй като много е вероятно от отсрещната страна, която ще бъде набедена, да поискат доказателства от България и от нашите съюзни партньори за това, че този използван дрон е точно произведен в обвиняваната страна. Нека първо военните експерти да си свършат работа, а след това да влезе на ход дипломацията, но аз очаквам по-скоро остра реакция от страна на България, защото даже и този дрон да е, както има очаквания, да е дошъл по море, по вода, т.е. да не е прелетял през цялата територия до България, въпреки това, наличието му в български териториални води и на българска земя в крайна сметка е нещо, за което ние трябва да изразим своето несъгласие", каза още Милен Керемедчиев.



Още по темата: общо новини по темата: 24
27.09.2023 »
24.09.2023 »
20.09.2023 »
19.09.2023 »
19.09.2023 »
18.09.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: