Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кето диетите и полезни ли са те за организма?
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 12.11.2022Коментари (0)763
©
На теория нисковъглехидратните диети са добри за тялото, но на практика не е съвсем така. Защото всяка диета, която изключва плодове и зеленчуци, крие рискове

Кетогенните диети или по-кратко кето диети нашумяха много през последните години. Те обещават чудеса: бързо отслабване и понякога – решаване на здравословните проблеми. Дали е така?

Кето диетите представляват ниско въглехидратен хранителен режим с високо съдържание на мазнини и умерено присъствие на белтъци. При това хранене източниците на глюкоза (основна енергийна молекула) липсват и ролята им се замества от кетоните. Лесно можем да предизвикаме кетоза като напълно спрем храната за около денонощие. През това време тялото изчерпва запасите от въглехидрати и започва си да набавя енергия, изгаряйки мазнини. При този процес в черния дроб се синтезират особен вид органични вещества, които захранват клетките с енергия - кетони. Кетозата е естествено биохимично състояние на организма, което му позволява да се храни при почти пълно отсъствие на въглехидрати в менюто. Когато се предизвиква "по поръчка“ обаче, тя може да носи както ползи, така и рискове.

Ако желаем с кето диета да свалим килограми, е нужно да включим храна с достатъчно мазнини и минимално количество захари. Тогава изгарянето на мазнини се пренася и върху натрупаните в тялото резерви, което води до отслабване. Кето диетата изключва продукти, съдържащи брашно и захар, но също така и ценните за организма със своите фибри, ензими и витамини плодове, зърнени продукти и високоскорбялни зеленчуци. Вместо плодове и зеленчуци най-често се препоръчват мазни меса, както и чисти масла, пълномаслени млечни продукти, ядки, зеленолистни зеленчуци и други нисковъглехидратни продукти. При класическата кето диета 75% от енергията идва от мазнини, 20% от белтъци и само 5% от захари. Фибрите са изключени. За привържениците на кето диетата фибрите практически нямат енергийна стойност.

Съществуват множество варианти на кето диети, в зависимост дали целта е лечение, чисто отслабване или промяна в телесния състав на фона на физическо натоварване. Най-важното, за което трябва да се следи, е да не се надвиши количеството на въглехидратите, което бързо би извадило тялото от състояние на кетоза. Има вегетариански и дори вегански кето диети. При тях се набляга на ядки, семена, студено пресовани растителни масла, авокадо и нискоскорбялни зеленчуци като зеле, броколи, краставици, карфиол и др.

За съжаление, много диетолози, форуми, фейсбук групи препоръчват кето диети с цел отслабване, но не обясняват ясно механизма на кетонното хранене, нито описват подробно продуктите, които трябва да бъдат включени в режима. При подбора на храната хората често не следят баланса между мазнини и белтъци, както и количеството минерали и витамини. Понякога прекаляват с хидрогенираните мазнини и колбасите от магазина, съдържащи захар и токсични консерванти, хранят се еднообразно, пренебрегвайки зеленчуците и другите богати на фибри продукти. Такова хранене дори да намали теглото, със сигурност не прави човека по-здрав. Както казахме, фибрите, като сложни въглехидрати, са изключени от кето диетите. Но всички знаем, че здравето ни и нашият имунитет зависят от фибрите. Д-р Уил Булсевиц, чиято книга "Заредете тялото с фибри“ вече е преведена на много езици в милионен тираж нарича фибрите "тигрите на нашия имунитет“. Фибрите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците са сложни въглехидрати и са храна за полезните бактерии в чревния микробиом – там, където се създават имунните клетки.

Кето диетата може да донесе и ползи, когато се провежда правилно, показват научни изследвания. Тя намалява апетита и нивата на глюкоза и инсулин в кръвта, дехидратира тялото и предизвиква бързо отслабване. Подходяща е при неврологични заболявания – за контрол върху симптомите на епилепсията, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Може да повлияе благоприятно затлъстяването, високото кръвно, захарния диабет и предхождащите го състояния. Кето диетата понякога забавя растежа на туморите и може да регулира хормоналния дисбаланс.

Съществуват обаче редица състояния, при които кето диетите могат да навредят и затова трябва да се избягват. Такива са диабет на инсулин, тежки хронични заболявания на черния дроб, панкреаса и бъбреците, склонност към образуване на камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища. Диетата също не се препоръчва при деца, хора с ниско телесно тегло, бременни и кърмачки. Неправилният подбор на храните може да доведе до сгъстяване на кръвта и повишаване нивата на холестерола, триглицеридите и пикочната киселина. Това увеличава риска от съдови тромбози, които водят до инфаркт или инсулт. Подкиселяването на урината от своя страна може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Нисковъглехидратните диети нерядко водят и до токсична ферментация в дебелото черво и запек, именно поради липсата на фибри.

Понякога кето диетата може да предизвика неприятни усещания. Това често се случва в началото, когато рязката промяната в храненето води до отклонение във водно-солевия баланс. Усещанията се описват като кето грип и включват главоболие, отпадналост, гадене, замъгляване на съзнанието и безсъние. Тези симптоми могат да се избегнат, ако кето диетата започне след преходен период или ако се приемат повече течности с минерали под формата на бульони.

Когато решим, че е дошъл краят на кето диетата и отново започнем да включваме захари в менюто, метаболизмът рязко се променя. Апетитът се засилва, а тялото започва активно да усвоява захарите и да ги трансформира в мазнини, което често се проявява като йо-йо ефект.

Според много специалисти кето диетите трябва да се препоръчват индивидуално, според конкретното здравословно състояние. Нисковъглехидратното хранене задейства резервни биохимични механизми, заложени от природата с цел оцеляване, но не е подходящо за дълги периоди, тъй като лишава човека от типичните за него като биологичен вид ценни хранителни продукти – плодове и зеленчуци.

Разтоварителният режим с плодове и чай, или омекотеното гладуване, което прилагаме в нашата клиника, също води до отслабване и има оздравителен ефект, но без да носи характерните за кетогенните диети рискове. Този режим е своеобразен преход към природосъобразно хранене с прием на разнообразни цялостни растителни продукти. Това е начин да се запази намаленото тегло и да се избегне йо йо ефекта. И най-важното – с него се постига истинско здраве, по-добри жизнени показатели.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: