Кирчо Киров: Заплахата от терористичен акт у нас е реална

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:20 / 23.12.2016
1547
"Много пъти съм казвал, че още като директор на разузнавателната служба през 2004 г., ние получихме информация, че България е потенциален обект за терористични атаки. Те е оценена като реална. Атентатът в Сарафово потвърди това. Получавали сме и данни за терористична дейност на територията на страната", каза в предаването "Здравей, България" ген. Кирчо Киров, бивш шеф на разузнаването. Вчера той съобщи, че България е цел на терористи и всички успокоения са само дежурни думи.

Той заяви, че не му е известно и не разполага с информация да има предотвратен терористичен акт у нас.

Неговата оценка е, че предвид участието на България в много мисии зад граница в горещи точки, е възможно страната ни да е цел на терористичен акт. "Друг е въпросът кога и как ще бъде извършен той", заяви Киров.

По думите му тази информация е публична и се е завъртяла в публичното пространство преди 20 дни. "Тя е открита в компютри на ИДИЛ. Беше посочено, че това е информация, която касае дейността на организацията извън Близкия изток. Бяха посочени конкретни държави, в които да бъдат извършени терористични актове - Русия, Турция, Италия, Франция, Германия и България. Но за страната ни не беше конкретизирано нищо", сподели експертът.

Според него оторизираните лица в нашите служби би следвало да разполагат с тази информация и при положение, че тя е публично достояние.

На въпрос можем ли да подозираме, че е написан списък със страни, в които да се извърши нападение или отделни индивиди го правят и след това ИДИЛ го припознава, Киров отговори, че съществуват и двата варианта. "На територията на Европа гравитират около 4 000 лица, които са обучени да извършат терористична дейност", каза той. "В единия случай това са лица, които извършват самостоятелна терористична дейност. В другия припознава тези актове", уточни експертът.

Попитан дали вярва, че някой планира ислямизация на Европа, той каза, че не мисли, че има глобален център. "Но на практика ислямизацията е глобален факт", допълни той.


Виж коментарите (0)

Още по темата (98):
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха Бялата вдовица на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
12.01.2017 НАТО: "Ислямска държава“ е отговорна за тероризма по целия свят, опасността е навсякъде
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).