Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кирил Петков: Дал съм на Бойко Рашков пълна свобода
Автор: Екип Varna24.bg 23:02 / 17.12.2021Коментари (9)1096
© БНТ
За очакванията и предизвикателствата пред новото управление - министър-председателят Кирил Петков в специално интервю за "Панорама".

Новото правителство е посрещнато от много проблеми във всички възможни сектори, но има приемственост и приятелски подход между новия кабинет и предишния служебен, заяви Петков.

"Например предишният министър-председател сега е част от новия кабинет. Това даде възможност, когато имам първи въпроси още в първите дни, да мога да имам човек, когото да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото ми предадоха кабинета и ми казаха да се оправям", обясни той.

Премиерът подчерта, че не е нормално да има такъв драстичен скок на цените на парното и тока в същия ден, в който е назначено и новото правителство.

"Мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък това, което искам, като министър-председател, много внимателно да се обследва: преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и едновременно с това да казваме - ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител.

Той допълни, че в първия работен ден на новия МС приоритет е било осигуряването на достъп до пострадалите от наводненията населени места, но едновременно с това и да покажат новия подход на работа.

"Приоритет номер едно е да дадем достъп на хората, но приоритет номер две е да видим, как тези пари, които ще дадат този достъп, ще бъдат похарчени", каза Петков.

Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания, а проблемът е в първоначално сгрешената дата на мораториума.

"Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения.

Зеленият сертификат е тема, предизвикваща спорове между самите коалиционни партньори. По думите на Кирил Петков силната страна на коалицията е, че няма единомислие по всички въпроси. Това от своя страна дава възможност да се чуят повече аргументи.

"Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо, не е задължително да го имаме в следващите два дни. Ако имаме добър успех, числя, че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат да го внедри в своите министерства.

Петков категорично заяви, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои роли в кабинета:

"Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен в служебния кабинет. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора".

Единствените хора, пред които Кирил Петков се чувства длъжен и отговорен, са избирателите.

На въпрос дали трябва България да отстъпи за Република Северна Македония, Петков отговори, че тук изобщо не става въпрос за отстъпване.

"Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политики за влизането и помощите, капацитета за Северна Македония - как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС. Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца, и аз този срок го заявих ясно", заяви министър-председателят.

Петков приема решението на прокуратурата да прекрати разследването за двойното му гражданство като преценка, че това, което е направил, не е престъпление.

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, поясни Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

"Дори да успеем, да кажем, г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващият главен прокурор, ами ние сме заменили един човек с друг. Надявам се и, че ще успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията", заяви той.

На въпрос дали новото управление ще "чегърта" или ще търси съгласие, Петков отговори, че мечтата му е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България не се налага чегъртане на никого. Червената линия, определена от ГЕРБ по адрес на Бойко Рашков, премиерът коментира така:

"За мен е важна лустрация на крадците и това не може да стане през институции, които не им е това работа. Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха. По никакъв начин никой оттук нататък не може да се чувства защитен, та дори и независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър, дали е отвън, няма значение, всички под един аршин".

Никога не съм си мечтал да бъда премиер, но съм си мечтал от много време да направим промяна в тази страна, сподели Кирил Петков. Заяви, че българският потенциал за развитие е огромен, но през последните 15 години сме го "изхвърляли в кошчето".

Разликата между това да управляваш компания и да управляваш държава се състои в отговорността, обясни премиерът.

"Към всеки един човек, който върви по тротоара, аз усещам някаква отговорност, че ако си свършим добре работата, възможността е, че тези хора ще живеят по-добре. Ако не си я свършим, ще бъде поредната история, която ще ги разочарова"

Петков не определя правителството като ляво-либерално или дясно, а като практично.

"Радвам се, че коалиционното правителство в този момент, има хора от всякакъв спектър, за някои неща аз вярвам, че трябва да сме десни, вярвам, че икономическият подем идва от частния сектор, свободният бизнес може да създава добавена стойност, правителството не може да създава добавена стойност"

Мечтата на Кирил Петков е след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот.

"Качество на живот означава сравнително чиста природа, означава добро образование, добро здравеопазване, добри възможности за предприемачите, които искат да се реализират тук. А за нашето правителство в 4-годишния мандат много се радвам, че оттук нататък няма да зависи толкова много кой управлява, защото ще имаме работещи институции", заключи премиерът.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ще се бори с хората нарушаващи закона и коституцията. пълна нула толерантност
+1
 
 
Сега Държавата се Оправлява от Агенти на Държавна Сигурност Това ако е Промяна по скоро Подмяна на Комунистите.
-1
 
 
Продължаваме Подмяната нищо няма да променят само приказки дъра бъра Рашков е Протеже на Радев как няма да му даде СВОБОДИЯ.Поредните Спасители който си Гласуват Големи Заплати.
0
 
 
Кирил Петков давайте смело момчета и момичета в правителството на надеждата.Ще има плюене ,подмолни камъни от страна на тиквите и мутрите но вие трябва да покажете нов път на развитие.Да България има потенциал и трябва да се развие .
+2
 
 
Имах надежда, че Кирил Петков ще направи положителни промени, но дълбоко се замислям след назначаването на Бойко Рашков за министър на вътрешните работи. Този човек е от комунистическата номенклатура! Та се замислям с такива хора ли ще прави “промяната”? Или излиза, че със стари к**ви градим нов бардак... Дано не съм прав!
0
 
 
Начи освен Гешев и ВСС да си подаде оставката. и*ахти кадровика. После и патриарха и папата. Тоя за какъв се мисли ?
0
 
 
другарю Лъжлив Простак,син на ДС агент - през последните години само в твоите зъркели и тези на някои други червени наследници България не се е развивала!неграмотен *хървърски* ПРОСТАК,така ще я забатачите и ще избягате,че после пак с години ще трябва да оправяме осраните ви бакии.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: