Кирил Петков е много доволен след срещата във Версай

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
16:55 / 11.03.2022
1116
"С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна, така че европейското семейство заедно да може да плати разходите, а не всяка страна да се оправя поединично“.

Това каза във Версай премиерът Кирил Петков. Той е доволен, че именно България е била водещата страна, която е направила това предложение.

По думите му европейската солидарност е много важна в този момент и е получил голямо одобрение от останалите евролидери. През следващите дни Европейската комисия ще се задейства да предложи различни варианти.

"Успяхме да вкараме като идея и това, че трябва да го направим по много прозрачен начин - не да се дават едни пари на едни правителства, а да се дава на всеки един бежанец на ден за определен период от време“, обясни Кирил Петков.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е заявила, че това е много добро предложение и ще работи в следващите дни, за да се върне с практични предложения по тази тема.

На въпрос откъде ще дойдат тези пари Петков поясни, че те ще бъдат от остатъчни средства по всички други програми и не става въпрос за нов заем.

"Сумите, които се говореха, за начало е от рода на 10 милиарда за Европа. Всичко зависи от броя на бежанците, които ще влязат“, допълни премиерът и отново изтъкна, че България пое лидерството в тази дискусия и това е отчетено позитивно от всички евролидери.

Относно икономическите последствия от войната в Украйна той заяви, че в момента влизаме в една "не много положителна ситуация“ на европейско ниво, при която има високи цени на петрола и газа, които покачват инфлацията, но едновременно с това намаляват растежа – т.нар. стагфлация.

"В тези периоди стратегията е много специфична – от една страна, ЕЦБ ще намалява паричната маса в ЕС и едновременно с това всички правителства заедно трябва да стимулираме икономиките си, така че да има растеж“, обясни още премиерът.


Виж коментарите (5)

Още по темата (4522):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
Още новини от Национални новини:
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...
Тя е обвинена, че е убила баба си с 54 удара с кухненски нож, а с...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
Заредете се с търпение, ако пътувате към Варна! Задръстването на ...
Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).