Китайци потвърдиха интереса си да изграждат АМ "Черно море"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:01 / 25.02.2014
3608
"Радващ е заявеният интерес от страна на китайски компании да стъпят на българския пазар и смятаме че The Export Import Bank of China е техният естествен партньор", подчерта зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева при срещата си с президента на китайската The Export Import Bank of China Ли Руогу. Бобева съобщи на госта, че в България вече успешно се развиват българо-китайски смесени предприятия, а много български производители проявяват интерес към износ на продукцията си на китайски пазар.

Руогу изрази задоволството, че България е сред първите държави, признали Република Китай. В дух на прагматизъм той представи възможностите за коопериране в сферата на икономиката. 

Той припомни, че по инициативата на Китай за Централна и Източна Европа е отпусната кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, насочени към засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа и подобряване на инфраструктурата в тези държави. Освен това вече започна операции CEE Cooperation and Investment Fund, който разполага с 500 млн. долара за инвестиции в различни проекти за производство и търговия. 

Руогу потвърди изразения интерес на китайски компании да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в изграждането на автомагистрала "Черно море". 

Бобева информира гостите за хода на процеса по реализацията на тези проекти като подчерта, че за целта ще се обявят международни търгове и ще се търсят стратегически инвеститори на конкурентен принцип. 

Руогу подчерта, че за финансирането на подобни проекти обикновено се изискват държавни гаранции, но спрямо България ще се прояви гъвкавост в това отношение.
От китайска страна бе изразена воля за участие в проекти в областта на енергетиката, строителството на ядрени, хидро- и топло-централи както и в изграждане на мостове и други транспортно-технически съоръжения на територията на България и на съседните й страни. Китайската държавна строителна и инженерингова компания съвместно с китайски авиокомпании проявяват интерес към изграждане и опериране на летища у нас, стана ясно на срещата.

Бобева представи Българската банка за развитие като българския партньор на The Export Import Bank of China във финансирането на експорта и малките и средните предприятия у нас.

Виж коментарите (4)

Още по темата (18):
12.09.2023 Важни новини за строежа на магистрала "Черно море", която ще свърже Варна и Бургас
01.02.2021 НФСБ: АМ "Черно море" трябва да остане приоритет и за следващото управление на страната!
01.02.2021 Подготвя се идеен проект за строителството на АМ "Черно море", няма да минава през населени места и курорти!
31.10.2019 Експерт: Инвестиции в проекти като бул. "Левски", АМ "Хемус" и "Черно море" са ключови за развитието на туризма във Варна
22.03.2019 Няма интерес за публично-частно партньорство за градежа на АМ "Черно море"
30.08.2018 Областният: Пътят Варна-Бургас е сред най-опасните в страната, решението е АМ "Черно море"
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).