Китайски гиганти възхитени от инициатива на пловдивчанин, хрумването дошло след оплакване от приятели!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:40 / 13.01.2018
1843
Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който е живее в Сингапур вече девет години, не е доволен от счупените велосипеди, които среща, изоставени по пътища и пешеходни пътеки там. Море от жълти и оранжеви колелета в обществените пространства задръстват острова, където културата на споделените велосипеди е хит, след като големи оператори като китайските фирми "Офо" и "Мобайк" за пръв се появиха преди година, съобщава "Ройтерс".

"Приятелите ми се оплакаха, че навсякъде има повредени велосипеди и няма какво да се направи", разказва Гиргинов, който е роден в Пловдив. 32-годишният пианист решава да се заеме, като събира екип от съмишленици, с които да върнат велосипедите в складовете на съответните компании. Започнала през септември 2017 г., инициативата на Гиргинов за доброволен байк патрул е събрала над 400 повредени велосипеда. Групата събира счупените велосипеди в един квартал и ги премества на централно място. След това Гиргинов наема камион за 150 долара, с който взима събраните колела и ги връща.

Музикантът сам финансира инициативата досега, но разрастването на дейността може да наложи търсенето на спонсори. Трите основни оператора в Сингапур "Офо", "Мобайк" и местната фирма "оБайк" определено оценяват неговата работа. "Говорим с Живко за това как можем да работим заедно, за да изградим още по-силна среда за пътуване с велосипед", коментира Шарон Менг, управител на "Мобайк Сингапур"", добавяйки, че компанията е дала на Гиргинов неограничен достъп за ползване, за да му помогне с връщането на велосипедите им.

Сингапур се стреми да се справи с безразборното оставяне на велосипеди на обществени места. През 2017 г. държавното дружество за наземен транспорт определя 4 000 допълнителни жълти зони за паркиране на велосипеди около обществените жилищни комплекси, автобусни спирки и гари. Въпросната инициатива е един от многото подобни проекти, с които Григинов се е захванал и смята, че времето и парите са добре изразходвани.

Според него, такива социални експерименти предизвикват хората да мислят, как могат и те да допринесат индивидуално за обществото. "Някои от моите приятели ми казват, че усилията ми са безполезни. Но аз вярвам, че сме част от една общност и трябва да направим каквото можем", коментира Гиргинов.

Източник: Агенция Монитор


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).