Климатолог: За една нощ падна толкова дъжд, колкото обикновено вали за цял месец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:45 / 04.11.2023
931
През изминалата нощ в паднал толкова дъжд, колкото вали за цял месец. Това заяви пред NOVA климатологът Симеон Матев. Той предупреди, че има повишен риск от локални наводнения. 

"Валежите започнаха още снощи. За последните около 12 часа. Най-големи валежни количества има в крайните югозападни райони и в централните части на Западна България, като тези количества са в състойности между 30 и 50 литра на квадратен метър, което е приблизително една месечна норма. Тоест за една нощ падна толкова, колкото обикновено вали за цял месец. Благодарение на тези валежи, именно в Западна България до обяд, заради продължаващите валежи, е възможно на места да има повишаване на речните нива, което може да предизвика локални наводнения", посочи Матев.

По думите му почти над цялата страна ще вали. "Но колкото и да има опасност от тези валежи, те по-скоро ще имат полезен ефект върху нас. Защото сушата е доста задълбочена. Сериозни валежи не сме имали. Заради високите температури още от юли месец. Положението със земеделските култури не е добро. Сега тези валежи ще подобрят значително влагозапасите в почвата. Ще позволят на есениците да се развият и да встъпят в зимен покой с един запас от влага", подчерта той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Доц. Владимир Зиновиев: Ще дойде момент, в който да следим цената...
Българин създаде приложение, което ще сложи край на преписването ...
Хванаха репортер от предаването на "На кафе" да шофира пияна
Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха
Командирът на въздушната линейка: Полетът е преминал без сътресен...
Ново земетресение люшна Югозападна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).