Климатологът Георги Рачев: Очакват ни хубави пролет и лято

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:53 / 01.04.2019
1279
"Чака ни един нормален април с всичко онова, което е характерно за пролетта. Първите пет дни – до петък - събота ще ни очаква хубаво безвалежно време. Това е големият проблем – сухото време. Но от петък започва един валежен период и дългосрочните прогнози са за нормален валежен април месец". Това съобщи в "Здравей, България" по Нова тв климатологът Георги Рачев.

Той допълни, че в Западна България ще има повече валежи. По думите му тези, които ще дойдат след петък са много важни, защото предстои засаждането на слънчогледа и царевицата, а в горния почвен слой влагата е крайно недостатъчна.

"Средните месечни температури ще бъдат в рамките на нормалното. А те са между 9 и 13 градуса. Малко по-хладничко ще бъде по морето. Винаги през пролетта то охлажда, а през октомври - ноември дава прекрасна есен. Няма нищо фрапиращо. Не се очакват слани. Поне до 15-20 април", коментира Рачев.

"До 13-14 април минималните температури ще бъдат положителни. Времето ще е чудесно за земеделските култури. Максималните температури ще са съвсем нормални, даже и малко по-високи", обясни още той и допълни, че те няма да са под 16-17 градуса.

"Чака ни една хубава пролет. Засега няма нищо изненадващо. Има вероятност да бъде туширано това засушаване, което беше от февруари и март. Март го изпратихме с температури 3-4 градуса  по-топло над нормалното. Очаква ни едно хубаво лято", заключи Георги Рачев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).