Кмет "осинови" щъркел, птицата му е редовен гост

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:58 / 03.02.2016
542
Кметът на чирпанското село Свобода се грижи за щъркел, който с местните са кръстили Джеки. Щъркелът идва пред портата на кмета като по часовник ежедневно, за да получи любимата си порция риба, пише в. "24 часа".

След обяд щъркелът се връща в 16:30 ч. за вечеря, а сутрин е на линия в 8:00 ч. Кметът разказва пред вестника, че е свикнал с разписанието на необичайния си гост и го спазва стриктно. Понякога щъркелът кацал направо в двора, друг път предпочитал да чака на улицата.

Природозащитници от "Зелени Балкани" установили по джипиеса, монтиран на крака на щъркела, че идва от Полша, където живеел лятно време. Само той си знаел защо сега спрял и останал в България. Но според ветеринари, бил здрав и нямало проблеми да живее на полето, не се налагало дори да го прибират при болните птици в Спасителния център в Стара Загора.

"Даже ми казаха да не го храним, но сърце не ни дава да го оставим така, особено пък като падна снегът", разказва кметът пред в. "24 часа". Най-напред му подхвърляли остатъци от закланите прасета, после минали на риба. Опитали и с хляб и храна за кучета и котки, но щъркелът се нахвърлял най-лакомо на рибата.

"Интересното е, че не ходи никъде другаде из село, а идва само у нас. През останалото време се шляе по полето по някакви си негови, щъркелови работи", забелязал е Петков, който кара вече седми мандат начело на Свобода, където живеят към 1300 души. Той се чуди дали напролет щъркелът ще полети обратно към Полша, или ще се засели окончателно в тяхното село, където от години има няколко щъркелови гнезда.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Притеснителни новини от БНБ за размерите и обслужването на бързит...
Започват разпити и експертизи за причините за фаталната катастроф...
Изтеглиха Вариант 15 за матурата по български език и литература
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).