Кметства да се създават след референдум или подписка, ще бъдат по-малко на следващите местни избори

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
08:37 / 17.01.2024
798
По-малко кметства на следващите местни избори. Това става ясно от законопроект за изменение и допълнение на Закона за административно-териториалното устройство на страната. Вносители на промените са от групата на ГЕРБ-СДС, начело със заместник-председателя на партията Томислав Дончев

В мотивите на законопроекта е написано, че измененията се предлагат с цел да бъде намалена административната тежест и разходите в държавния бюджет. 

От ГЕРБ-СДС предлагат кметства да се създават с решение на общинския съвет, а не както досега при наличие на поне 100 души на дадено населено място. Освен това, едно кметство ще може да отговаря за няколко населени места. 

Сред новите условия за създаването на кметство се предвижда жителите по постоянен адрес да бъдат поне 300 души, а също така то да може да изпълнява своите функции. За да се създаде кметство най-малко 25% от живущите на територията на населеното място/места ще трябва да се подпишат на искане, което да бъде изпратено до общинския съвет. До конституирането на нова административна единица ще се стига след провеждането на референдум или чрез подписка до жителите, и двете организирани от общинския съвет. 

Законът се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2027 година. В същата година ще се проведат и следващите местни избори. 

Последните промени в закона са правени през 2020 година. Тогава се въвежда и възможността кметства да се създават, при условие че на дадено населено място има поне 100 жители. Идеята е била да се създаде по-голяма организационна и финансова самостоятелност на кметствата и възможност да участват в европейски програми

Според Томислав Дончев и група народни представители от ГЕРБ-СДС обаче до ефективност не се е стигнало. Пример за това било Габрово, където на последните местни избори са избрани 11 кметове на едно населено място, а останалите 122 села щели да се управляват от кметски наместници, което било огромен разход за бюджета.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1122):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт: Законът е обнародван в Държавен вестник, ето кога влиза в сила
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Главчев: НАП и Агенция "Митници" започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"
06.05.2024 Почина депутат от 49-ия парламент
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев на среща с "Прозрачност без граници": Ще провед...
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...
Ето колко е средната заплата за март месец според данните на НСИ
С какво трябва да сме съгрешили, за да има право работодателят да...
НСИ с последни данни за инфлацията у нас
Главчев за казуса с пенсиите: Не може и те да са предизборен плак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).