Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кога да очакваме магнитни бури през ноември?
Автор: Екип Varna24.bg 14:54 / 01.11.2023Коментари (0)897
©
През ноември ни очакват няколко вълни от магнитни бури. Те оказват негативно влияние на някои хора, особено на тези с метеочувствителност или с хронични заболявания.

Магнитните бури са геофизични явления, предизвикани от взаимодействието между слънчевия вятър (поток от заредени частици от слънцето) и магнитосферата на Земята. Това взаимодействие променя околното магнитно поле на Земята и може да предизвика редица явления, включително аурори, геомагнитни бурни индекси (GMI) и други промени в околната магнитна среда. През този календарен месец ще има както слаби, така и сравнително силни магнитни бури.

Слънчевата активност засяга всеки човек по различен начин, при едни може да доведе до минорно настроение, мигрена, високо кръвно налягане, а при други да обостри хронични здравословни проблеми

Вижте кога ще има магнитни бури през ноември:

18-20 ноември – слаба геомагнитна буря

24-26 ноември – средна геомагнитна буря

29-30 ноември – слаба буря

По време на магнитните бури се наблюдават следните симптоми:

Проблеми със съня, главоболие и световъртеж, липса на настроение и раздразнителност, обостряне на хронични болести, болки в ставите, повишаване/понижаване на кръвното налягане, апатия и чувство на безпокойствие, пише actualno.com.

За да сведете до минимум влиянието на магнитните бури върху вас, трябва да се занимавате с умерена физическа активност, да пиете повече чиста вода, да поддържате здравословна диета, като ограничите приема на пикантни и мазни храни и да си почивате редовно и да спите достатъчно часове. Много е важно да проверите съдържанието на лекарствата си у дома, защото ако сте от метеочувствителните хора, когато има повишена слънчева активност най-вероятно ще имате повишаване или понижаване на кръвното, проблеми със съня, болки в ставите, световъртеж и главоболие.

Ето по-подробно какво представляват магнитните бури:

Слънчев вятър - той съдържа заредени частици като електрони и протони, които се излъчват от слънцето. Тези частици съставят слънчевия вятър и се движат през вселената с висока скорост. Магнитосферата - земята има силно магнитно поле, което се образува от геодинамични процеси в ядрото на планетата. Това магнитно поле се разпростира в околността на Земята и създава магнитосферата. Магнитни Бурни Индекси (GMI) - когато слънчевите частици влезнат в магнитосферата на Земята, те взаимодействат с магнитното поле. Този процес може да предизвика геомагнитни бурни индекси, които измерват интензивността на магнитните бури. Аурори - магнитните бури са често свързани с аурори, които са светлинни явления в атмосферата на Земята. Аурорите се създават, когато заредените частици от слънчевия вятър се сблъскват с атомите и молекулите в горните слоеве на атмосферата и ги възбуждат.

Спътници и комуникации - магнитните бури могат да повлияят на спътници и радиокомуникациите, като променят магнитните полета около Земята. Това може да доведе до временни нарушения в сателитните комуникации и навигационните системи.

Магнитни полета и полярни светлини - магнитните бури също така могат да променят магнитните полета около Земята и дори да предизвикат полярни светлини на места, където те обикновено не се виждат. Изучаването на магнитните бури е важно, за да се разберат техните влияния върху нашата планета и техните ефекти върху технологичните системи, които се основават на комуникации и сателитни услуги.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: