Кога отпадат синият талон и стикерите на стъклото?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:26 / 03.11.2022
971
Предстоят важни промени за шофьорите. Законопроект за изменение на Закона за движение по пътищата предвижда отпадане на някои документи. 

Депутатите предлагат да се премахне изцяло контролният син талон. Ако законопроектът мине в пленарна зала, се очаква всички стикери, които досега се поставяха на предното стъкло на автомобила, да станат електронни.

Вносителите на предложението от "Демократична България" дават възможност и на добросъвестните шофьори да могат електронно да проверят и платят глобата си. За рецидивистите е предвидено органите на реда да ги спират, когато имат повече от 5 невръчени фиша за нарушение.

Срещаме Виктор в пункт за технически преглед и му разказваме за идеите на депутатите, а той ги посреща с одобрение. 

"Предложението КАТ да връчва наказателните постановления пет в едно е стъпка напред. Това ще една по-солидна глоба, отколкото да кажем 50 лева за минаване през бус лента“, заяви Виктор Димитров.

Отпадането на стикера за валидна застраховка, например, също се харесва на водачите. Макар на синият талон да пише, че той е неразделна част от шофьорската книжка, скоро той може да е в историята.

Експерти обаче обръщат внимание, че е нужен изцяло нов Закон за движение по пътищата, а не промени на парче. 

"Ние искаме нормални правила и закони, но искаме да има и контрол по тяхното изпълнение и виновните да бъдат наказвани дори като превенция, за да не си позволяват да правят нарушения след това“, каза Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

Реформите улесняват добросъвестния шофьор и са по-строги за честите нарушители на пътя, заяви пред bTV бившият министър на електронното управление и вносител на законопроекта Божидар Божанов.

"Законът задължава МВР да спира, включително на пътя, автомобили или вписани ползватели, които имат повече от 5 невръчени фиша, тоест тези, които съзнателно се укриват“, отбеляза Божидар Божанов.

Предвидена е и възможност за електронна проверка и плащане на глоби, а промените трябва да се гледат в следващите дни на първо четене в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).