Когато Гърция нападна България и бе заклеймена като агресор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:42 / 25.10.2022
462
През есента на 1925 г. България се оказва на прага на война с Гърция.

Събитията, които се развиват в района на Петрич от 19 до 29 октомври същата година и привличат вниманието на световната общественост, остават в историята под името Петрички инцидент.

При граничен пост №1 в прохода Демир капия на планина Беласица гръцки войник навлиза на българска територия и след предупреждение е застрелян от български граничари. Гръцките граничари се опитват да приберат тялото и избухва престрелка. Гръцкият диктатор генерал Теодорос Пангалос използва създалата се ситуация и заповядва на една гръцка дивизия да нахлуе в България, без да е обявена война.

Гръцката армия окупира десет български погранични села и атакува Петрич, но е спряна пред града от малобройната погранична стража и доброволци от ВМРО. Конфликтът е разрешен успешно от Обществото на народите, сезирано от българското правителство.

Гърция е заклеймена като агресор и наказана да заплати на България 30 милиона лева репарации. Част от тази сума е отпусната на доброволците като лично обезщетение. Те обаче се отказват от парите и ги даряват за построяването на сградата на Петричката гимназия, която дотогава се помещава в частна сграда. Парите свършват, без да е завършена. Тогава петричани се самооблагат и завършват Петричката гимназия. Това днес е сградата на IV ОУ "Христо Смирненски“, припомня БГНЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).