Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кой е удареният баровец Бирмата?
Автор: Екип Varna24.bg 13:05 / 14.09.2018Коментари (0)6957
Някогашният знаков софийски ресторант "Кошарите", сега "Сръбски ресторант Бест", е затворен от жандармеристи заради провеждащата се специализирана акция. Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания. По-рано днес стана ясно, че спецпрокуратурата извършва следствени действия срещу организирана престъпна група занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари.

Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий“ и "Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

Според запознати ресторант "Везувий", който се намира в столичния квартал "Иван Вазов“, се свързва с Лидия Станоева. Тя е майка на Георги Станоев - Бирмата, който е бивше гадже на фолк певицата Преслава. "Сръбски ресторант Бест" пък е собственост на бащата - Евлоги Станоев – Голямата Бирма, съобщи "Канал 3".

Според ПИК пък Евлоги Станоево-Бирмата, който стои зад фирмите, ударени при акцията на спецпрокуратурата, е крупен бизнесмен от Перник. Семейството му от години е сред най-заможните в града и е свързвано с някогашната силова групировка "ВИС". Той дълго време беше и спонсор и собственик на футболния клуб в града - "Миньор Перник".  

Бившата му жена и майка на сина му Георги Станоев-Малката Бирма - Лидия Станоева, преди години разследвана като крупен вносител на стоки, които попадат в графата защита на интелектуална собственост, пишат медии в началото на века. Оказва се, че бизнес дамата въртяла яка търговия с дрешки от топ марки като "Версаче“, "Долче и Габана“, "Гучи“ и други подобни, които обаче не са оригинални, а пълни ментета и нарушават грубо интересите на официалните вносители.

Според полицаи, разследващи икономически престъпления, Станоева се занимавала с това близо 5 години. Бизнесът й бил проспериращ, но уви, тоалетите, които вкарва, не били оригинални. Публична тайна за повечето светски персони у нас и сред средите на певиците е, че Лидия Скалата може да уреди дрешки от всички нови колекции на известни марки на половин цена. Скалата e прякора на Лидия Станоева в тези среди. По същия начин към нея cе обръщат и лица от ъндърграунда.

Станоеви пък се прочуха най-вече покрай връзката на сина им с фолк дивата Преслава. Георги и певицата имаха връзка повече от 4 години и почти бяха стигнали пред олтара. Преслава обаче го заряза заради безумната му ревност. После за кратко Малката Бирма имаше връзка с Алисия, която обаче също побърза да избяга от него и семейството му, с оправданието, че уж топ баровецът бил обсебен от майка си. Самият той пък се жалвал, че пръснал над милион за двете връзки с фолк звездите и оттогава на е имал известно гадже.   

Бившата свекърва на Преслава толкова си e харесала прякора Скалата, че дори е кръстила една от фирмите си с такова име. Справка в търговския регистър показва, че разследваната за контрабанда дама е собственичка и има участие в общо 7 търговски дружества. Те са "ГШ.М. Билдинг“ ООД, "Лидия 08″ ЕООД, "Дайли“ ООД, "Астория рент“ ЕООД, "МГС“ ООД, "Дрийм 2007″ ООД и "Скалата-04″ ЕООД. Именно чрез последната фирма Станоева вкарвала в България дрешки, научихме от полицаи. "Скалата 04″ е с предмет на дейност внос, износ и реекспорт и търговска дейност. Като адрес на офиса е посочен ресторант "Везувий“ в столичния квартал "Иван Вазов“.

Иначе Станоева била бизнес тигрица. Тя е декларирала, че освен мащабна търговска дейност фирмите и имат интереси и в строителството. В единственото дружество от което е излязла "Лидтрейд“ е била съдружник с лице, което прикрива капитала чрез офшорката "Рутгерс Импорт“ АД регистрирана на Британските вирджински острови. Партньорът й там се казва Робърт Тачев, който на свое име има цели 35 фирми. Журналистическа проверка показа, че Тачев е собственик и на склад под митнически контрол в София.

През 2011 г. Столична митница отнема на една от фирмите на Тачев ползването на режим митническо складиране и идентификационен номер на склада му. Това може да се случи само при доказано, и то многократно нарушение на закона, всички дружества, управлявани от Лидия Станоева, нямат задължения към НАП, а само едно от тях "Лидия 08″ ЕООД е имало запор на сметките по искане на "Топлофикация“ София заради неплатена фактура от 1700 лв. Майката на Бирмата обаче се справила със запора в кратки срокове. Той е наложен на 4 август 2010 г. и е вдигнат на 16 август същата година, след като Лидия отнесла парите за парното.

Източници от средите на полицията разкриват, че Станоева е изградила супер конспиративна схема за внос и продажба на ментетата. Фалшивите "Армани“ и "Гучи“ идвали от Китай с контейнери в Солун. От там влизали в България през граничния пункт "Кулата“ като вътрешно общностна доставка, която не подлежи на митнически контрол.

Вече в страната парцалките никога не стояли на куп в един склад или магазин, а се "разхвърляли“ в различни такива в цяла България. Причината – ако има проверка на Икономическа полиция, да бъде хваната само малка част от стоката. Дрешките се продавали и в интернет магазини, както и директно чрез социалната мрежа "Фейсбук“. 

Според запознати от подобен род търговия с висококачествени фалшификати могат да се достигнат финансови стойности от около 1 млн. лева годишен оборот. Поне 700 000 лв. от тях ще са чиста печалба. Научихме от приближени, че оправната Лидия държала на заплата цяла мини армия от митничари и квартални полицаи, които да я пазят от проверки след сигнали на правоносители. 

Евлоги Станоев-Бирмата пък от няколко години върти ресторантьорски бизнес, заради кой сега прокуратурата го разследва за пране на пари, свързани с нелегално производство на цигари. Преди две години Евлоги и синът му купиха от друг известен любител на чалга дивите - Коко Динев, култовата кръчма "Кошарите" в столичния квартал "Лозенец". Буйният наследник на царицата на китайското карго Лидия Станоева-Лидка Скалата, според медии тогава е броил 2 млн. лв. на Коко Динев за собствеността на някогашната крепост на чалгата.

Там той направи ново балканско заведение с името "Везувий", а в новия проект участвал и Коко Динев, който е запазил 30% от собствеността. Заведението бе най-оборотното в София през 90-те години, но залезе след смъртта на висаджията Георги Илиева. Преди 3 години бомба избухна в кръчмата и временно затвори врати за посетители. Преди няколко месеца Коко Динев отдаде под наем "Кошарите" на бизнесмена Емил Коларов, но възродената кръчма не потръгна.

Все още не е ясно дали в акцията е ударен и той и дали тримата вече са арестувани. На място спецппрокурори и полицаи ГДБОП тарашат заведението "Бест", което е бившето "Кошарите". Изземват се документи и техника, предаде репортер на ПИК TV. Акцията тече още от 24 август, когато ударени три фабрики за производство на незаконни цигари, които са произвеждали по 100 000 кутии цигари на ден.



Още по темата: общо новини по темата: 2
14.09.2018 »
14.09.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: