Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кои професии ще изчезнат?
Автор: Екип Varna24.bg 17:36 / 10.04.2022Коментари (1)913
© Pixabay
илюстративна снимка
Заради масовото навлизане на изкуствения интелект в бъдещето ще изчезнат професиите, в които няма творчески елемент. Професия, в която има творчество, няма как да изчезне, каза в интервю за БТА акад. Чавдар Руменин - специалист по сензорика, роботика и изкуствен интелект от Института по роботика при БАН, на който е и директор от 1999 до 2018 г.  Сега акад. Руменин е директор на Националния център за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" - КВАЗАР.

В миналото е имало колари, сарачи, обущари и други професии, голяма част, от които вече не съществуват. Тези професии са се превърнали в редки занаяти, отбеляза акад. Руменин.

Той прогнозира, че заради развитието на изкуствения интелект се очаква да изчезне професията на туристическия агент, защото хората занапред сами ще си правят резервациите за пътуванията и почивките си, предава pariteni.bg.

Ще изчезнат също професиите на касиерите в супермаркетите, както и на банковите касиери, работниците печатари също няма да ги има в бъдеще. Има прогноза, че в бъдеще няма да има спортни съдии в тениса, защото при този спорт се използва т. нар. система с изкуствен интелект, която се казва ястребово око. При нея се вижда топката къде е паднала - в или извън зоната на играта, обясни акад. Чавдар Руменин.

Той отбеляза, че професията на рецепционистите в хотелите също ще може да се автоматизира, но уточни, че този процес на изчезване на определени професии няма да е толкова бърз, а ще е свързан с навлизането на технологиите.

С въвеждането на определени технологии и на елементи на изкуствения интелект постепенно дадени професии ще изчезнат, а други професии ще се автоматизират.

И в бъдещето ще останат творческите професии - на журналисти, лекари, учители и учени. "Аз лично считам, че и бъдеще ще има журналисти, лекари, учители, учени, защото човечеството няма да може да функционира без тези специалисти. Кога е имало два еднакви часа по един учебен предмет - винаги учителят проявява творчество и познавайки учениците си, знае как да им представи урока. Няма как творчеството на човека да може да бъде заменено с машините", коментира ученият.

Но да не плашим хората, ще минат много години, докато тези професии, за които сега говорим, ще изчезнат. За това време хората ще могат да се ориентират и да изберат други професии, в които да работят, отбеляза акад. Руменин.

Нови професии ще има в бъдещето заради масовото приложение на изкуствения интелект в различни области на живота. Очаквам, че ще се появи професията на специалистите по трансформация на човешките ресурси, предположи акад. Руменин. Той даде и пример за приложението на тази нова професия. Ако в бъдеще в една фирма трябва да бъдат съкратени служители, специалистите по трансформация на човешките ресурси, с възможностите на изкуствения интелект, ще могат да се отсеят най-качествените хора, които да продължат да работят, обясни акад. Чавдар Руменин.

 

Според него, друга нова професия, която би се появила в бъдеще, е на специалистите по дигитална трансформация. В бъдеще хората ще трябва да могат да преминават от една професия в друга и ще са необходими специалисти за големи бази от данни. Необходими ще са също продуктови дизайнери и организатори на процеса по създаването на нови продукции.

Работата на ИТ консултантите вече ще е свързана с големия интерес към дигиталните технологии. В бъдеще ще има и помощници за здравни грижи, които ще анализират данните от сензорите и от структурите с изкуствен интелект, свързани с човешкото здраве, прогнозира ученият.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.04.2022 г.
0
 
 
Преди много години, един инспектор от техническия надзор каза: Ако можеше да се вярва на машините на 100 % нямаше да има нужда от хора. Уви не може, за това са и хората да контролират машините.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: