Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кои са "солените хора"?
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 19.08.2022Коментари (0)856
©
Бургас е град, известен като родно място на много филмови и театрални артисти, много български филми са заснети край морския му бряг, а напоследък и из атрактивните му улици. Но днес сцена на новия документален филм ще бъде Атанасовско езеро, защото Бургас е единствения град в България, заобиколен от три езера.

Българска Фондация Биоразнообразие реши чрез кинематографични средства да представи най-красивото от езерата - забележителното Атанасовско езеро и да разкаже защо е толкова важно за поддържането на равновесието между човека и природата.

Атанасовско езеро е вдъхновение както за "солените хора“, които са му се посветили, така и за много артисти от различните сфери на изкуството, за жители и гости на Бургас. Всеки си има своя причина да го харесва, да му се възхищава, да бъде привлечен – заради магическите цветове, заради неповторимия мирис, специалната атмосфера, съвършения кристал на солта, милионите птици или дигите, които формират перфектния диагонал, черните хора, намазани с кал и какво ли още не.

Кои са "солените хора“ които работят за опазването на крайбрежната лагуна, кога е възникнал солодобива край Бургас, защо соленото езеро е предпочитано от птиците, каква е тайната за развитието на бизнес в защитена територия са само част от въпросите, чийто отговор ще търси филма.

Трима природозащитници от Българска Фондация Биоразнообразие – Радостина Ценова, Спас Узунов и Дияна Костовска, споделят личната си връзка с езерото като деца, студенти, експерти, какви предизвикателства срещат и как ги преодоляват на уникалната територия на Атанасовско езеро – едновременно поддържан резерват и защитена местност "Бургаски солници“, Рамсарско място, Натура 2000 зона, най-богатото място на птици, морска сол и лечебна кал в България.

"Целта ни е да създадем оригинален и въздействащ филм за опазването на един рядко срещан пейзаж, който е най-богатият на птици в България и където единствено се добива морска сол. Подобен проект в България не е правен до момента, той ще разкрие различна гледна точка към района и дейностите тук в Бургас.“ – споделят "Солените хора“.

Режисьор и сценарист на филма е Александра Вал, а оператор Георги Челебиев. Филмът е насочен към млади хора, но и широка публика, международна аудитория и медии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: