Кокаин за 20 милиона евро е причината за задържането на "Верила" в Ирландия

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
21:15 / 20.12.2023
1454
Пратка висококачествен кокаин на стойност най-малко 20 милиона евро е открита при претърсване на товарен кораб в пристанище Шанън Фойнс в Лимерик във вторник, пише Irish Times.

Операция, включваща служители на митническата служба по приходите, подкрепени от An Garda Síochána, започна на пристанището във вторник вечерта, след като MV Verila, регистриран във Валета, Малта, товарен кораб за насипни товари акостира около 10:30 сутринта същата сутрин.

Irish Times разбира, че на борда на кораба са открити най-малко 300 кг, а може би 500 кг кокаин. Това би довело до оценка по тегло между 20 и 35 милиона евро, въз основа на оценката на Garda от 70 000 евро за килограм кокаин.

Източници от Garda обаче смятат, че товарът вероятно е бил с много висока чистота, тъй като повечето пратки кокаин са на мястото на внос. Това означава, че наркотикът може да бъде разреден значително с мощта на смесващи агенти, преди да бъдат продаден на улицата.

Този процес на смесване и групиране потенциално би поставил евентуална улична стойност на пратката между 60 и 105 милиона евро. Същите източници на Garda заявяват, че пратката ще трябва да бъде изследвана и претеглена и нивата на чистота ще бъдат определени чрез тестване, преди да може да бъде направена официална и окончателна оценка на пратката.

Наркотиците са били скрити в бала, а с тях са открити помощно средство за плаваемост и GPS маяк. Служителите по приходите и полицията смятат, че пратката е трябвало да бъде изхвърлена зад борда в даден момент, вероятно за да бъде взета от морето от някой, който да бъде изваден на брега.

Смята се, че 20 000-тонният кораб е превозвал зърно. Корабът за насипни товари плава под южноевропейски флаг и се предполага, че е започнал своя маршрут до Фойнс от пристанище в Канада на 9 декември.

Корабът трябваше да бъде подложен на пълен преглед в сряда, като екипажът също трябваше да бъде задържан в Ирландия за разпити като част от разследването. Полицията се опитва да установи кой е участвал в опита за контрабандна операция.

Миналия септември около 2000 кг кокаин на стойност 157 милиона евро - най-голямата конфискация от този вид в историята на страната - беше открита, когато корабът за насипни товари MV Mathew беше конфискуван от властите край бреговете на Ко Корк.

Виж коментарите (0)

Още по темата (124):
15.05.2024 Около 20 яхти и платноходки изгоряха при голям пожар в яхтено пристанище в Хърватия
14.05.2024 Продължава мащабното издирване на затворник във Франция, след като двама полицаи бяха убити при засада
14.05.2024 8 загинали и 45 ранени, след като автобус катастрофира във Флорида
13.05.2024 Издирват българин, замесен в измама за милиони с коли на лизинг
12.05.2024 Почина актьорът от "Мълчанието на агнетата" Роджър Корман
12.05.2024 Вицеканцлерът на Швейцария загина по време на преход в планината
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).