Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Колата става непродаваема при неплатен акт
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 05.06.2014Коментари (3)703
© Varna24.bg
Да се направи обща електронна система на нотариусите и тя да блокира сделката, когато някой опита да продаде колата си, а се окаже, че има неплатен акт от КАТ или местен данък.

Това предлага Нотариалната камара, съобщи вчера зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Идеята е, след като се представи талонът на автомобила и в системата се впише регистрационният номер, да се прави проверка за задължения. Ако изскочат такива, то номерът на возилото ще бъде блокиран от електронната система във всички 615 нотариални кантори в страната.

Друга цел на промяната е регистрирането на колите да се прави в нотариалните кантори, които имат достъп до регистъра на автомобилите в МВР, системата за българските документи за самоличност и данъчните служби. Така при регистрирането на превозното средство при нотариусите новите им собственици няма да се редят на опашки в КАТ.

"Около 550 000 коли се регистрират на гишетата на КАТ за година. 300 000 са новорегистрираните, а 250 000 са тези, които се регистрират, след като има нотариална заверка на договорите", отчете Сапунджиева. 

Според нея ключов е въпросът дали нотариусите ще могат да се справят с обслужването на тези сделки. Иначе плюсът от регистрацията в канторите щял да бъде в намаляването на административната тежест и спестяването на
висенето по опашките в КАТ.

Възможно е и отпадането на проверките на каналите, като прегледите бъдат вменени изцяло на частните фирми, занимаващи се с такава дейност. 

"Държавата няма да инвестира средства в офиси и персонал", допълни Сапунджиева. 

Тепърва обаче щяло да се решава дали регистрирането на коли и камиони да се извършва само при нотариусите. Поредната среща с тяхната камара и с представители на правосъдното министерство ще се състои следващия вторник.

Сапунджиева подчерта също така, че парламентът е приел промени в Закона за кадастъра и Имотния регистър, предвиждащи безплатен отдалечен достъп на нотариусите до кадастралните карти.

Така при сделка с имот на продавача няма да му е нужно да си вади скица. Сега тя се издава за срок от 1 седмица до 1 месец в различните населени места, а хората се редят на опашки два пъти - да подадат молба и да получат документа. По този начин гражданите и фирмите, които продават имоти, ще пестят и пари.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.06.2014 г.
0
 
 
Добре, а ако имам 2 коли и 1 ТИР на мое име какво правим? Блокират ми и 3-те МПС-та, и не мога да продам нито 1, така ли?
Aнонимен
на 05.06.2014 г.
0
 
 
Не ми е ясно само как ще се регистрира колата в кантората на нотариуса /Така при регистрирането на превозното средство при нотариусите новите им собственици няма да се редят на опашки в КАТ/. А кой и как ще монтира регистрационните табели ако е необходимо?. Проверката в каналите на КАТ е за пренабити номера на рама и двигател и ако това се прави от частни фирми не ми се коментира какво ще стане. Иначе идеята за неплатени глоби и задължения ми харесва.Иначе събираемоста от страната на държавата е малка .
0
 
 
Сабрие ханъм, защо не прехвърлите и държавата на някоя частна фирма, та да си отдъхне народа от олигофренското ви управление ? Скапани червени боклуци и резаци!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: