Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коледа се пада в неделя – какво ни чака според народните поверия?
Автор: Екип Varna24.bg 17:43 / 06.12.2022Коментари (1)15359
©
Коледа е един от най-светлите празници. Много от традициите обаче, които спазват както православните християни, така и католиците, идват от езическата култура. Това означава, че колкото и модерни да са хората, все още вярват в поверията и търсят знаци, че следващата година ще бъде по-добра.

През последните 10-20 години все повече българи окачват на вратите си коледни венци. Вероятно много малко от тях обаче знаят какво символизират. Освен, че е една прекрасна декорация, която дава свежест, венецът се поставя на външната врата като знак, че в този дом очакват раждането на Божия син. С него те заявяват, че са готови да бъдат помагащи, даващи и по-добри.

А защо се украсява елха, а не някакво друго дърво? Определено не е защото иглолистните дръвчета са в изобилие в гората. И в тях има християнска символика - вечнозеленият цвят на клоните им е израз на вечна вяра в Божия син.

Елха без звезда на върха е като утро без слънце. Ето защо всички стриктно спазват ритуала да поставят най-отгоре на коледното дръвче красива и блестяща звезда. Защо се е наложила тази традиция? Не, не е, за да се придаде завършен вид на иглолистното дръвче. Звездата всъщност символизира пътеводната светлина – онази звезда, която е показала пътя на тримата мъдреци до мястото, където се ражда Христос.

Окачването на коледен чорап на стената също е една традиция, която се появява през последното десетилетие у нас. Тя е по-характерна за Запада. Това обаче е още един прекрасен символ, който засилва вярата на децата в чудото на Коледа. Традицията повелява чорапът да се закачи през декември, за да бъде напълнен от джуджетата с бонбони и други лакомства.

Интересна е и символиката, която е заложена в подредбата и съдържанието на коледната трапеза. За Бъдни вечер се омесва малка питка, в която се поставя паричка, символизираща късмета и богатството. На който се падне парчето с паричката, в него ще са парите през идната година. Всички знаем, че на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия, които символизират седемте дни на седмицата и деветте месеца на бременността.

Най-възрастният човек в семейството разчупва питата

Първото парче е за Богородица, второто - за къщата. Следващите са за членовете на семейството, като първо се отчупва на най-стария, последен получава своето парче от питката най-малкият. На Бъдни вечер се извършват и различни гадания. Всеки си взема по един орех. Ако след счупването му е пълен, притежателят му няма да боледува през годината.

Има още много обичаи, по които се гадае за бъдещето на семейството и дома. Някои от случващите се събития по празниците са за добри, а други вещаят лоша поличба. Ето някои от най-странните поверия:

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. Ако Коледата е топла, годината ще е изпълнена с болести, казва народът ни и се надява на дълбок сняг или поне на сух студ. Ако по празниците има скреж по дърветата, очаква ни изобилие през Новата година.

По пепелта от бъдника пък се гадае за плодородието. Колкото повече пепел има, толкова по-плодородна ще е следващата година. Ако парата е в парчето от питката отделено за Богородица или за къщата, а не персонално в някого, годината ще бъде много добра за всички.

Ако две групи коледари се срещат, не е на добре – през лятото ще вали градушка или друго зло ще сполети населението. За да не се случи това, двете групи трябва да се бият помежду си или да си разменят топузите, се казва още в народните поверия. Според тях на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6 януари (когато Христос е покръстен). Ето защо човек трябва да носи скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове.

Гадаене по деня, в който отбелязваме Коледа

Ако е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро и виното ще е кисело. Но пък годината ще е добра за хората с власт и за военните.

Ако Коледа се падне в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще са малко. Плодове обаче ще има в изобилие. Силните на деня ще загубят позициите си. Падне ли се в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, но ще има грозде в изобилие. Военните и управляващите ще се радват на успехи.

Ако Коледа е в събота, зимата ще е с много сняг. Пролетта ще е ветровита, а лятото – дъждовно. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Добитъкът ще боледува. Могат да се очакват природни стихии и бедствия – пожари, наводнения и земетресения. Възрастните хора да внимават за здравето си. Коледата в неделя вещае мека зима, сухо лято и ветровита есен. Войниците ще постигат успехи, но управниците ще се провалят. Годината ще е опасна за младите хора.

Ако Коледа е във вторник, зимата ще е с много сняг, а пролетта – дъждовна. Есента ще е суха, реколтата от пшеница няма да е добра, плодовете ще са малко. Да внимават пътуващите по море. Но ще има мед и масло в изобилие. Ако е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще се помирят.

Ако Коледа се падне в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще са малко. Плодове обаче ще има в изобилие. Силните на деня ще загубят позициите си. Падне ли се в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, но ще има грозде в изобилие. Военните и управляващите ще се радват на успехи.

Ако Коледа е в събота, зимата ще е с много сняг. Пролетта ще е ветровита, а лятото – дъждовно. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Добитъкът ще боледува. Могат да се очакват природни стихии и бедствия – пожари, наводнения и земетресения. Възрастните хора да внимават за здравето си. Коледата в неделя вещае мека зима, сухо лято и ветровита есен. Войниците ще постигат успехи, но управниците ще се провалят. Годината ще е опасна за младите хора.

Листата на бръшляна от трапезата, трябва да се сложат под възглавницата. Те ще предскажат какво ще е здравето на онзи, който е спал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

Какви послания носят подаръците?

Ако се подаряват чанта или портмоне, задължително в тях се слага паричка (дори една монета върши работа). Това ще донесе късмет и богатство както на даващия, така и на получаващия подаръка. Смята се също така, че подаряването на остър предмет носи лош късмет. Ако човек получи такъв подарък, трябва да даде нещо малко на човека, който ги е дарил (например монета). С този жест се казва: "Ако ти ме обичаш така, както аз те обичам, нищо няма да ни нарани."

Подаръци в черен цвят носят лош късмет. Същото се отнася за книгите с червена корица – в този случай цветът символизира яростта и неразбирателството. Има и поверие, че ако се подари кърпичка на някого, този човек ще е обречен да плаче цяла година. Обувките също са много лоша идея за коледен подарък. Смята се, че това ще накара получателят да напусне живота на даряващия го.

Смята се, че бижуто с опал носи лош късмет. Това не важи единствено за родените през октомври, защото единствено тези хора могат да преобразуват енергията му в позитивна. Пауновите пера също носят лош късмет, когато са част от интериора. С тях може да се украсява само двора или терасата.

И едно последно суеверие, което касае свекървите. При проблеми с нея, снахата трябва да ѝ подари бижу или предмет с тюркоаз. Смята се, че този камък възстановява хармонията във взаимоотношенията. Неомъжените дами пък трябва да скрият под възглавницата си първото парче от питката, за да сънуват бъдещия си съпруг.

Информацията събра bTV.



Още по темата: общо новини по темата: 250
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
21.09.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: