Колко опасни са храните у нас, които се различават по състав от тези на Запад?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:13 / 29.06.2017
1086
Някои компании бяха казали, че тъй като цените на храните са по-ниски в Източна Европа, затова и качеството е компрометирано. Оказва се, че не е съвсем така и понякога цените са по-високи. Това коментира Богомил Николов от асоциация "Активни потребители", след като проверка на Агенцията по безопасност на храните показа драстични разлики между еднакви продукти на българския и на западноевропейския пазар. 

"Винаги подмяната на съставките става за сметка за цената, винаги по-малко е количеството на по-скъпата съставка. В словашкото изследване беше установен дори по-малък грамаж на вид чай", допълни той пред bTV. "От 31 изследвани проби 7 са с отклонения, което означава около 23%. В детските храни например има 70% пълноценен белтък в България срещу 100% в европейските аналози", заяви и диетологът проф. Донка Байкова. По думите й за сметка на това пък мазнините по-високи.

"Глюкозо-фруктозният сироп, който се влага в напитки, с които ние възпитаваме децата си да използват, пък натоварва черния дроб", посочи диетологът. 

"При дегустацията на шоколадите бяхме забелязали, че какаовото масло е по-малко, а то е скъпата субстанция. В енергийни напитки пък кофеинът е по-малко. Той не е много полезна съставка, но е биологично активно вещество, което е по-скъпата съставка и заради което се купува енергийната напитка", каза проф. Донка Байкова. Според Богомил Николов, ако се вземат още продукти, ще излязат още отклонения.

"На срещи в Брюксел от години слушам оплакванията на колегите от Малта и Кипър, тъй като те са малки пазари и там всички цени са по-високи. Обратно, Германия като най-голямата икономика привлича много пазаруващи от околните държави", отбеляза той. 

Според него отсега нататък има три пътя - първият е да се правят повече такива изследвания и потребителите да се информират. Вторият вариант е да се приеме ново законодателство в Брюксел, нещо, което вече предложиха централноевропейските държави. Предстои председателство на България, вероятно темата ще бъде разглеждана, каза Николов. Третият е да забравим след два дни, както често се случва", посочи още той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).