Колко струва наемът в актуалните търговски паркове у нас?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:16 / 01.06.2023
691
През последните години търговските паркове набират все по-голяма популярност, предоставяйки изключителния комфорт на потребителите да открият на едно място разнообразни стоки и услуги. България не прави изключение от световните тенденции и регистрира ръст в строителството на този тип обекти в цялата страна.

Търговските паркове се характеризират със стратегическо местоположение, с лесен достъп до обществен транспорт и паркинг. В тях са представени международни и местни марки за мода, електроника, мебели, аксесоари за дома, спортни стоки, супермаркети и др., казва Colliers, цитиран от bTV.

Общата квадратура на този тип обекти в страната възлиза на над 376 800 кв.м, разпределени в 45 проекта. В повечето случаи собственици са местни инвеститори, но и международни компании активно търсят възможности за навлизане на пазара.

Към средата на 2023 г. общо 13 търговски парка са в процес на активно строителство и още 9 - в етап на планиране. Фокусът на инвеститорите е върху по-големите проекти, които могат да предложат разнообразни наематели и удобства за посетителите. Около половината от търговските паркове, които се изграждат в момента, се намират в градове с население между 50 000 и 100 000 жители. 

Едно от основните предимства на този вид паркове са по-ниските наемни нива в сравнение с първокласните локации в централните части на градовете, по-малките разходи за поддръжка и по-добрата видимост, поради високата посещаемост. В резултат на това ритейл парковете са предпочитани, както за утвърдени, така и за нови търговци. Най-много площи в този тип обекти, според доклада на Colliers, са наети от представители на категории Мода, Направи си сам, Хранителни стоки.

Наемните цени за площи в търговски паркове могат да варират значително в зависимост от местоположението, размера, града, населението и микса от наематели. Средният месечен наем варира от 5 до 10 евро за кв.м. с тенденция към увеличение в отговор на нарастващото търсене на този вид площи и все по-голямата конкуренция между наемателите. Средната стойност на незаетите пространства в съществуващите търговски паркове е малко под 5%. Таксата за поддръжка, която покрива разходите за управление и комунални услуги на общите части на имота, е около 1,00 - 1,50 евро на кв.м. от наетата търговска площ на месец.

В обобщение, ритейл парковете в България са в период на стабилен растеж, поради подобряването на икономическия климат и увеличаването на потребителските разходи, заедно с наличието на интерес от страна на международните търговци към експанзия на местния пазар и наемането на достъпни търговски площи. Това ще стимулира изграждането на обекти от този тип на стратегически места в цялата страна. Нарастващият фокус върху темата за устойчиво строителство в глобален мащаб ще окаже силно въздействие върху концепциите на бъдещите търговски паркове.

Трябва да се има предвид, че все пак, пазарът е на път да достигне етап на зрялост. Това означава, че нови проекти ще се започват с особена предпазливост, само след изключително внимателно планиране и анализ. Прогнозата на Colliers, е че сегментът на ритейл парковете в България ще остане устойчив през настоящата година и ще продължи да привлича наематели и инвеститори, които търсят възможности за развитие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).