Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Командировъчните скачат двойно
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 31.01.2023Коментари (0)536
© Varna24.bg
За осигуряване на адекватност на регламентираните командировъчни пари с оглед темпа на нарастване на инфлацията, се предлага повишаване на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за командировки в страната, публикуван за обществено обсъждане.

Срокът за обществено обсъждане е до 1 март. 

По този начин се гарантирана адекватен размер на дневните пари на командированото лице, за да покрива разходите за храна при командироване в страната, пише в доклада на социалния министър. 

Предвижда се и възможност да се заплащат дневните пари до 200 на сто от нормативно определения минимум по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

Последната промяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 г., когато той е определен на 20 лева. Дневните пари са предназначени за покриване на разходите на командирования за храна през деня и компенсиране на работника или служителя за претърпяното неудобство, тъй като не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за периода от януари 2008 г. до декември 2022 г. инфлацията според индекса на потребителските цени е 60.8%, се отбелязва още в доклада. 

При ползване на лично моторно превозно средство на командирования се изплащат пътни пари, равни на равностойността на изразходваното гориво по разходни норми, определени от производителя на моторното превозно средство, за комбиниран режим на движение -градско и извънградско.

Действащата към момента разпоредба предвижда, че пътните пари са съобразени с разхода на моторното превозно средство за най-икономичния режим на движение, т.е. само за извънградско движение, което води до невъзможност да се покриват реалните разходи за гориво. При командироване е обичайно движението да е както между различни населени места (т.е. извънградско), така и в рамките на населени места, пише в доклада на министъра на труда и социалната политика. 

Промяната за увеличение на парите за командировки в страната беше поискана от работодатели и синдикати при анонсиране на другата  – за увеличаване на парите за командировки извън страната, която социалните партньори също подкрепят, но с някои критики към нея. 

Припомняме, че финансовото министерство поиска промяната на средствата за работни пътувания извън страната. Те не са променяни близо 20 години. От ведомството предлагат диференциран подход, като сумата е различна за всяка страна в зависимост от стандарта на живот там.

Синдикати и работодатели подкрепят предложението, като са единодушни, че е необходимо работещите да получават повече пари, но имат и забележки, пишат от Българската стопанска камара. 

Основната причина за увеличаването на парите за командировки в чужбина е, че предвидените към момента суми не достигат за покриване на базовите нужди, което води да търсене на компромиси като това да се избира най-далечния хотел, който е и най-евтин.

"До голяма степен едно увеличение ще покрие разликата между парите на командирования и цените в приемащата страна", коментира Жасмина Саръиванова от БСК.

Проектът на постановление на Министерския съвет за изменение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина гласи, че командированият в Унгария и Словакия ще получава най-ниския размер от 39 евро на ден. Това е увеличение с 11,4% спрямо размера от 35 евро, приет през 2004 г. Наред с това трябва да се отбележи, че средногодишната инфлация през 2022 г. (измерена с ХИПЦ) в Унгария достигна 15,3%, а в Словакия – 15%. Предложеното увеличение не покрива инфлацията, натрупана само през 2022 г., а ако се върнем 24 години назад тя е много по-висока, посочват от КНСБ в становище на Конфедерацията, публикувано на сайта на синдиката. 

Отбелязва се, че само за последната година цените за хранителни стоки нарастват с 11,9%, в Унгария с 27,8%, Литва с 25,9% и т.н.  Изменението на номиналните цени се динамизира особено през последната година, през която сме свидетели на ускорено нарастване, особено на стоките и услугите от малката потребителска кошница, които най-често са обект на потребление с парите, които се отпускат като командировъчни, допълват от КНСБ.

Следователно, освен размера, трябва да се отчете и как се разпределя той в потреблението на работещите, които са командировани, смятат от КНСБ и допълват, че правилно е да се гледа динамиката на инфлацията в малката кошница. 

КНСБ настоява за увеличение на размера на командировъчните дневни пари за чужбина, което да покрива натрупаната инфлация в отделните държави, защото те отдавна са загубили реалната покупателна способност, която са имали през 2004 г. При настоящия размер на сумите, установени с Наредбата за командировки и специализации в чужбина, работниците и служителите не могат да покриват разходите за изхранване, когато изпълняват служебните си ангажименти извън страната.

КНСБ настоява да бъдат завишени дневните пари за командировъчни в чужбина по начин, който да позволи на командирования достоен престой, почиващ на стандарта на живот за съответната държава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: