Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Комисар Мария Габриел: Гражданите трябва да могат да контролират своите здравни досиета
Автор: Силвия Станева 08:26 / 11.07.2019Коментари (0)1287
©
Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри в Брюксел втората кръгла маса на високо равнище, посветена на развитието на електронното здравеопазване и технологиите.

Във форума участваха представители на Европейската комисия, на фармацевтичната, биотехнологичната и медицинска индустрии, експерти, представители на академичните среди и неправителствени организации. Мария Габриел направи преглед на свършеното до момента в тази област и очерта основните предизвикателства, които остават за решаване. Тя привлече вниманието върху три теми: приложението на препоръката към държавите членки за създаване на европейски формат за обмен на цифрови здравни досиета, създаване на общо пространство от здравни данни и финансовата подкрепа за тези реформи.

"Обменът на здравна информация през граница е изключително важен, защото касае всеки един от нас, когато е в чужбина. За медиците ще е много по-лесно да лекуват, ако имат информация за здравните проблеми на пациента. Това е основната цел на обмена на здравни досиета през граница. Изграждането на такава трансгранична система е възможно, ако гражданите са в центъра на тези усилия. Те трябва да се чувстват сигурни, за да имат доверие. Ключово е да разполагат с контрола върху техните здравни данни - т.е. трябва да са убедени, че никой без тяхно разрешение не може да ползва информация“, наблегна българският еврокомисар. Тя поясни, че здравните данни обхващат също и резултатите от лабораторните тестове, епикризи, медицински изследвания и електронни рецепти.

Специален фокус Мария Габриел постави и на необходимостта от координиране на усилията между държавите членки, за да може да бъде създадено общоевропейско пространство от здравни данни. Целта да се изградят сигурни връзки между системите от здравни данни в целия Европейски съюз. Това включва не само осигуряване на защита на данните, но и тяхната киберсигурност.

"Също така са необходими ясни и ефективни механизми за контрол от страна на гражданите. Обменът на информация би позволил не само повишаване на качеството на здравната услуга, но и намаляване на разходите, развитие на персонализираната медицина и борбата с тежките заболявания. Доверието на хората ще е най-важният фактор за реализирането на тези идеи“, отбеляза комисарят.

В програмите "Цифрова Европа“, "Хоризонт Европа“ и по Механизма за свързване на Европа в следващата МФР са заложени солидни финансови средства за развитие на изкуствения интелект, суперкомпютрите, научните изследвания и медицината. Това са все области, които имат пряка връзка с развитието на електронното здравеопазване.

Мария Габриел даде пример с отворената вчера покана за кандидатстване, която ще подкрепи проекти за развитието на анализите на здравните образи за диагностицирането на рак въз основа на изкуствения интелект. Тази покана ще помогне за тестване и разработване на аналитични инструменти, фокусирани върху превенцията, прогнозирането и лечението на най-честите форми на рак, като същевременно ще предостави решения за безопасното споделяне на здравни образи в Европа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: