Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Комисията по финанси отмени официално таксите в детските ясли и градини на Варна
Автор: Пламена Николова 18:00 / 05.08.2022Коментари (0)1324
©
Комисията по финанси към местния парламент във Варна даде положително становище за промени в общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

С тях се отменят таксите за ползване на детски ясли и градини, която влезе в сила от 1 април 2022 г., стана ясно на днешното заседание на комисията. В изпълнение на законовите разпоредби и с цел синхронизиране с измененията в националното законодателство  се премахват текстовете в наредбата, засягащи таксите за детските ясли и градини. За прилагане на новата уредба за 2022 г., включително за компенсиране на отпадането на таксите, са предвидени 5 744 700 лв. За децата в детски ясли са предвидени 1 299 375 лв. от държавния бюджет, което ще осигури по 93,75 лв. на месец за едно дете и е с 95,3% повече от досега определената пълна месечна такса от 48 лв.

Променят се таксите за посещение в обсерваторията "Н. Коперник“, това стана ясно на заседание на ПК "Финанси и бюджет“. Цената за посещение за ученици, студенти и пенсионери става 2 лв., а за възрастни 6 лв. Остава безплатното посещението за деца и ученици, които посещават НАОП "Н. Коперник“ в рамките на часове, включени в учебната   програма.  Ученици, студенти и пенсионери, които искат да използват телескоп за наблюдение ще трябва да заплатят 1 лв., а възрастните 2 лв. Част от мотивите за промяната са разходите необходими за монтиране на нов цифров многопроекторен планетариум, за съвременни мултимедийни демонстрации и осъвременяване на постоянната експозиция около звездната зала. На 7 лв. на нощувка се завишава и цената за нощувка в ЦПЛР Средношколско общежитие "Михаил Колони“ за лица извън списъка на настанени в извънучебно време.

В точка разни съветниците разгледаха темата за отпускане на финансови средства на "Специализираната болница по активно лечени на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“. По предложение на Тодор Балабанов-председател на Общински съвет-Варна, на следващото заседание на Съвета ще бъде излъчена представителна група от трима съветници, които да проведат разговори с Министерството на здравеопазването, с  цел дългосрочно разрешаване на казуса с болницата. Според съветниците решение може да се търси в две посоки. Първата е да се увеличи размера на финансиране от страна на държавата, а втората е  дейността на белодробната болница да се прехвърли към университетската болница във Варна -"Света Марина“. Към 31.07.22 г. задълженията на болницата възлизат на близо 850 000 лв., от тях 276 754 лв. са задължения за заплати.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: