Комисията по здравеопазване: Законът за здравето не дефинира носенето на маски, решението е на министъра

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:16 / 30.03.2022
1136
Въпросът с финансирането на медиците на първа линия е решен. То ще продължи най-малко още три месеца - няма да спира от 1 април, а ще продължи до края на юни. Това заяви в студиото на “Денят започва" депутатът от БСП проф. Георги Михайлов - заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

“Ние обмисляме сериозни възможности за промяна на финансирането на системата. Нека запазим това за решенията на управляващата коалиция и ще го представим при актуализацията на бюджета", допълни депутатът от БСП.У нас днес от Министерския съвет трябва да внесат яснота за промените след отпадането на епидемичната обстановка от началото на април. На извънредно заседание здравната комисия прие промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да въвежда различни ограничения при нужда. Очакванията са законопроектът да бъде гласуван в пленарната зала.

По думите му с тази актуализация “много неща ще се случат в областта на здравеопазването, свързани с реформата в този сектор" - например, съотношението болнична-доболнична помощ.

“Имаме тежък дебаланс - имаме най-много болнични легла на глава от населението в Европа. Това не е ефективно здравеопазване и трябва да се промени, защото основната част от заболяванията на хората могат да се лекуват от доболничната помощ. В това отношение ще се направят много сериозни усилия. Но това няма да стане за два месеца, защото доболничната помощ не е подготвена", разясни той.

Според него не преминаваме от една крайност в друга с отмяната на противоепидимечните мерки от 1 април. Крайностите бяха в началото, когато бяха взети помпозни мерки без да се познават законите на епидемиологията и без сериозна епидемична ситуация в България. Тогава нещата се пресилиха и българинът, който е реалист и в тази връзка и скептик, погледна на управлението на тази криза с голяма доза негативизъм, което се отрази върху всичко след това, коментира още д-р Михайлов.

Той подчерта, че въпросът за носенето на маски трябва да се реши от здравния министър.

“Тук излезе една ненужна дискусия от последните дни - Законът за здравето не дефинира носенето и не на маска. Ако той с това се занимава, това не е законотворчество. Това се дефинира в заповеди на министъра, които ще бъдат издадени през следващите дни", заяви д-р Михайлов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).