Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Комисията за "Джемкорп": Меморандумът е изложил на риск енергийната и национална сигурност на страната
Автор: Рени Томович 11:30 / 05.01.2023Коментари (0)1007
©
Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, приключи дейността си с доклад, в който се съдържат плашещи разкрития.

Комисията е провела заседания, на които е изслушала Росен Христов – министър на енергетиката; Пламен Тончев – ДАНС, Александър Николов – бивш министър на енергетиката; Димитър Стоянов – служебен министър на отбраната, в позицията си на главен секретар на президентската институция. Поканени са били и Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, които не са се явили.

Заключението е, че решението за сключване на меморандума с Джемкорп е взето от кръгове и лица извън Министерство на енергетиката и БЕХ, без да са ясни мотивите и да е налице обстановка за необходимостта от подписване на подобен документ.

Установено е по безспорен начин, че експертите на МЕ и БЕХ не са били уведомени и не са взели участие при изготвяне на Меморандума, респективно никой не е изискал тяхното експертно становище, включително експернна оценка по отношение на това налице ли са рискове за България, свързани с подписването на този документ.

Вторият извод е, че Меморандумът е изготвен и сключен без да е спазен принципът за публичност и прозрачност. Всички факти показват, че лицата, които са подготвили и подписали Меморандума са съзнавали своите задължения и отговорности, както и негативните последици, които биха могли да възникнат от подписването на този документ, но въпреки това не са предприели необходимите действия, за да гарантират спазването на нормативно установения ред и да защитят в максимална степен интересите на страната.

Третият извод е, че с подписания Меморандум, който е определен като "необвързващ“ са поети ангажименти, с които се дава възможност на фирмите, страна по него, да придобиват информация, да изразяват становища и де факто да имат съществена роля при определяне посоката на развитие на стратегическия за българската икономика и национална сигурност сектор енергетика. По този начин са създадени потенциални условия за настъпване на риск за енергийна, респективно националната сигурност на България.

Четвърто, Меморандумът е изготвен и сключен без да са спазени принципите за прозрачност и публичност и не са защитени в максимална степен финансовите и имуществени интереси на България.

Пето, лицата подготвили и подписали Меморандума не са защитили в максимална степен финансовите и имуществени интереси на българската страна и не са спазили разпоредба от Конституцията на България за ратифициране от НС със закон на международните договори.

Шесто, министър-председателят Кирил Петков, нее възлагал проверки на компаниите, с които е подписан меморандума на ДАНС преди или след подписването му.

Седмо, от издаването на доклада на ДАНС на 20.04.2022 г. относно сключването на меморандума, въпреки констатациите в него, три месеца не са били предприети действия от тогавашния министър-председател Петков за неговото прекратяване. Едва на 20.07.2022 г. Петков внася доклада на ДАНС за разглеждане от МС и се взима решение за неговото прекратяване.

Осмо, министърът на енергетиката в правителството с министър-председател Петков е създал условия след решението на МС за прекратяване на меморандума неговото действие да продължи, като вместо да изпрати едностранно 30-дневно предизвестие за прекратяване на меморандума до страните, е изпратил писмо, с което се предлага прекратяване по взаимно съгласие на страните. Меморандумът не е бил прекратен до 28.11.2022 г.

Девето, в обхвата на меморандума е включено изпълнението на дейности по разработване и представяне на търговски решения за съществуващия проект за "Топлофикация София“ за подобряване и разширяване на системата. Министърът на енергетиката не е принципал на "Топлофикация София“ и няма право да урежда изпълнението на каквито й да било дейности, свързани с общинското дружество.

Десето, извършено е нарушение от министъра на енергетиката и министъра на финансите на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Единадесето, подписването на Меморандума между Република България, представлявана от Министерство на енергетиката и фирма Джемкорп, без да е информиран ДАНС и без да е изискана проверка относно собствеността, статуса и капиталите на тези фирми излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, особено предвид новите данни, изнесени от ДАНС на закрито заседание на 29.11.2022 г.

Комисията препоръчва докладът да бъде изпратен на вниманието на ДАНС и на МС на България за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетентността им.

Пълния текст на документа можете да видите ТУК.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: