Комитова за фаталния участък от "Струма": Не знаех, че не е магистрала

Автор: Гено Петров
Коментари (3)
09:41 / 01.12.2021
1114
"Допреди няколко дни не знаех, че участъкът на "Струма", на който стана тежката автобусна катастрофа, не е магистрала, а обикновен, широк междуградски път. С просто око всички виждаме един хубав път. Но с просто око не можем да усетим наклоните по него". Това заяви в студиото на "Здравей, България" регионалният министър Виолета Комитова по повод проверката на участъка Драгичево – Долна Диканя, където загинаха 45 северномакедонски граждани.

"Пътят няма Акт 16, защото не са завършили отчуждителните процедури. По проект това е път Е-79, с максимално позволена скорост от 90 км/ч. Това не е скоростен път, не е и магистрала", допълни министърът в отговор на въпрос защо скоростта в тази отсечка е вдигната на 120 км/ч.

По думите на Комитова проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, за да може те да се ремонтират и рехабилитират. "В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци", призна министърът.

Тя каза още, че мантинелата във фаталния участък е била в нормите, важащи към момента, в който тя е монтирана. "На мястото има знаци за чешмичка и за скорост, който е възможно да е паднал преди месеци. АПИ предприе действия да възстанови мантинелата. Най-голямата ни слабост обаче е маркировката. Положена е само средната осева линия", подчерта Комитова.

По отношение на зимното почистване министърът беше категорична, че има достатъчно средства, с които може да бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващи фирми.

Виж коментарите (3)

Още по темата (119):
23.11.2022 Посланикът на Северна Македония поднесе цветя на мястото на тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма"
22.11.2022 Година след трагедията с автобуса на АМ "Струма" –  ужасът за оцелелите още е жив
17.10.2022 Близките на загиналите в катастрофата с автобус на АМ "Струма" могат да осъдят застрахователите на АПИ за над 2 млн. лв.
17.10.2022 Ето какво установи експертизата за катастрофата с македонския автобус на АМ "Струма"
02.10.2022 Пендаровски посети участъкa от АМ "Струма", където загинаха 45 македонски граждани
30.08.2022 Нови факти, свързани със случилото се в трагичната нощ на 23 ноември
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).