Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Компютърната неграмотност забавя развитието на икономиката у нас
Автор: Екип Varna24.bg 16:21 / 12.11.2021Коментари (0)545
©
България е последна в ЕС по умения на работещите да боравят с цифрови технологии и това създава проблеми за развитието на икономиката й. Това се казва в доклад на Европейската комисия за напредъка на държавите от ЕС в областта на цифровите технологии, публикуван в петък.

Само един от трима (29%) българи има основни цифрови учения, като това се отнася и за младежите от 16-годишна възраст. Това е почти наполовина по-малко от средните нива в ЕС (56%), коментира Милен Ганев, съдружник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 в Европа.

Този процент не е мръднал през последните години с изключение на предприятията, които обучават персонала си за работа с цифрови устройства, който е нараснал с 1%, и спада на жените в ИКТ сектора, който за година е намалял с 2%. 

Едва 11% от българите в активна възраст имат над средната компютърна грамотност, въпреки че специалистите в областта на информационните и комуникационни технологии са 3.3% от всички работещи в България. Въпреки че губи предимство, България продължава да има най-много жени програмисти - 28% от заетите в сектора. 

ЕК посочва, че заради ниските компютърни умения "предприятията все още срещат трудности при намирането на квалифициран персонал, за да осъществяват иновации и да се разрастват". Държавата инвестира в научни изследвания и цифрова инфраструктура, но не стимулира бизнеса да използва разработките, като така цифровизацията напредва бавно, отбеляза Милен Ганев.

Само 8% от малките и средните фирми в България извършват електронна търговия и едва 3% продават онлайн в чужбина, пише в доклада. 

Въпреки славата на бързия си интернет само 59% процента от домакинствата, които имат абонамент за интернет, ползват бърза връзка при 77% за ЕС. Изостава и разпространението на фиксиран широколентов достъп до интернет със скорост над 100 Mbps, изчислява Европейската комисия. В България той е достъпен за 11% от клиентите при 34% в ЕС. Покритието с 5G мрежи е 0%, а разпространението на мобилен интернет от четвърто поколение е 63% при 71% средно за ЕС. 

Развитието на публичните онлайн услуги се затормозява от остаряла правна уредба. Само 36% от българите с достъп до интернет използват цифрови административни услуги (64% в ЕС). Що се отнася до цифровите услуги за бизнеса и използването на отворени данни от публичната администрация, те са над средните в ЕС, като според Еврокомисията основната причина за напредъка са националната стратегия и дейността на държавната агенция "Електронно управление". 

И през 2021 г. България е сред последните в ЕС по цифровизация, като поделя 26-о място с Гърция, оставяйки зад себе си само Румъния, казва още ЕК.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: