Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кончета от защитена порода и две кучета бяха умъртвени заради липса на документи
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 30.12.2016Коментари (2)1426
© bTV
Четири коня от защитена порода и две кучета бяха умъртвени заради липса на документи без знанието на собственика им. Животните са конфискувани след проверка на пътя.

Боян Минков е човекът, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на която садист отряза и четирите крака. Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода "български каракачански кон". Той се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според разказа на Боян те са закарани в квартал "Обеля", някъде на Околовръстното шосе, където явно е практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните какво се случва с конете. От там ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

"Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха", споделя Боян с недоумение.

От Агенцията потвърдиха, че животните са евтаназирани след транспортирането им в конната база. В писмо от Агенцията до bTV се казва, че е забранено транспортирането на животни без документи, за да се избегне пренасянето на заразни болести.

Според Закона, ако липсва гаранция за здравния статус на животните, то те се евтаназират по хуманен начин. Боян обаче се съмнява, че се е случило точно това. Той подозира, че кончетата не са умъртвени, а са изведени за продажба заради рядката си порода и високата си цена.

В същото се съмнява и Димитър Господинов, който беше участник в първия сезон на предаването "Фермата" и е лично ангажиран със случая. Според него животните да са използвани за търговска дейност, тъй като не е представен документ за евтаназията и не са показани телата им. Той припомня и че според Закона чипирането на едно животно може да бъде изпълнено до края на годината, в която то е родено. От това следва, че на конете са им оставали още 5 месеца.

В отговор на това д-р Георги Чобанов от БАБХ заяви, че животните са евтаназирани заради неспазването на законодателството и няма изискване да бъде предварително установено дали те са болни. Той увери, че от Агенцията са еднакво стриктни към всички животни с неясен здравословен статус и без документи.

Според Димитър обаче проблемът с конете не е правен, а хуманен изрази възмущението си от реакцията на институциите.

"Ние ли сме хората, които трябва да решават кой ще живее и кой не?", добави още той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Весели празници на всички! :)
на 30.12.2016 г.
+1
 
 
Да, бе... Евтаназия за нарушено законодателство.. В цялата държава всичко е под конец, само до пътните листове останаха нещата... Явно на някой са му харесали кончетата и са решили, че покрай празниците ще се потули случая. Дано на повече такива случаи да се дава гласност..
+2
 
 
Май някои чиновници са за трепане, а не животинките!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бум на коклюш в България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: