Конкурс за "Белене" при поне 2 инвеститора

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:33 / 30.09.2012
1625
България ще проведе конкурс за изграждането на АЕЦ "Белене", ако се появи повече от един инвеститор и е даден ясен мандат от НС. Това обяви на семинар в Златни пясъци енергийният министър Делян Добрев. Той уточни, че такъв вариант е възможен при развитието на проекта като изцяло частен.

Както е известно, в сряда пред депутатите от енергийната комисия беше представена американската компания Global Power Consortium. Тя изяви интерес да строи "Белене" със собствени средства без държавни гаранции и без да иска дългосрочни договори за изкупуване на тока. Министърът каза още, че се надява другата седмица да получи отговор от департамента по енергетика в САЩ за кандидата.

Идната седмица се очаква НС да даде мандат за преговори с потенциални инвеститори. Той ще бъде разрешен при осем условия, едно от които е за Е200 млн. гаранция при започване на разговорите. Междувременно стана ясно, че НЕК е обявила обществена поръчка за оценка на активите и пасивите, които тя носи във връзка с проекта. Това е важна стъпка в създаването на нова проектна компания, която при успешен развой на преговорите с американците ще бъде закупена от Global Power. Според Добрев изборът на оценител трябва да стане в рамките на два месеца.

Във връзка с предстоящия старт в средата на ноември на газовия проект "Южен поток" той съобщи, че България е успяла да си издейства много малко собствено участие във финансирането Необходимите инвестиции за газовата тръба на българска територия се оценяват на 3 млрд. евро. Входната й точка ще е в Провадия, стана ясно още вчера.

По десетгодишния план за развитието на газовата система до 2022 г. в България се предвиждат инвестиции от 650 млн. евро съобщи шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Те ще бъдат осигурени от собствени средства и от заеми. Основен акцент в плана е увеличаването на капацитета на газовото хранилище в Чирен два пъти до 1 млрд. куб. м.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)

Още по темата (122):
11.10.2023 Правителството реши: Спира се изграждането на АЕЦ "Белене"
07.10.2023 Започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
11.07.2023 Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Довършването на АЕЦ "Белене" е невъзможно
11.07.2023 Росен Христов за АЕЦ "Белене": Считам, че сегашното решение е прибързано
10.07.2023 Свилен Трифонов: Неадекватното управление досега направи от АЕЦ "Белене" една корупционна дупка
10.07.2023 Радев: Продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене" поставя под въпрос съдбата на проекта
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).