Контрера от ВМРО сезира прокуратурата за "Български пощи"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:48 / 19.05.2022
718
Контрера от ВМРО сезира прокуратурата за "Български пощи“. Повече от месец няма отговор кой е виновен и какви са реалните щети от тази безпрецедентна ситуация. Общинският съветник от ВМРО и председател на групата "Патриоти за София“ в Столичния общински съвет Карлос Контрера написа сигнал до главния прокурор във връзка с безпрецедентната атака над "Български пощи“ от миналия месец, която предизвика сериозен хаос не само при доставяне на куриерските пратки, но и блокира всички финансови преводи, които се извършват през дружеството. Вследствие на това стотици хиляди хора останаха без чаканите доставки, финансови траншове и пенсии.

Според публично оповестената информация атаката срещу електронните системи на "Български пощи“ ЕАД е довела освен до блокирането на някои услуги, също така и до вероятен нерегламентиран достъп на неизвестни за сега лица до архив на пощенския оператор, съдържащ защитена от закона информация - лични данни, данни за транзакции и др., мотивира още сигнала си Контрера.

Според разпространената от медиите информация проблемите със сигурността на данните продължават да са на дневен ред, като в същото време никой отговорен държавен орган не дава информация за извършваните процесуално-следствени действия. За повече от месец правителството, заявило себе си като "дигитално и иновативно“, не може да се справи с кибератаката и да гарантира както сигурността на данните на гражданите, така и възстановяването на нормалния график на куриерските услуги на държавния спедитор.

Ето защо Карлос Контрера обръща внимание на прокуратурата като поставя следните въпроси:

В хода на една проверка следва да се установи, според мен, предприети ли са от "Български пощи“ ЕАД необходимите мерки за защита на системата преди осъществяване на посегателството, в каква степен са били тези мерки и достатъчни ли са били с оглед на утвърдените протоколи за сигурност на информацията и информационните системи. Необходимо е да се изясни извършван ли е одит на системите за сигурност на "Български пощи“, в т.ч. на електронните системи, правени ли са препоръки за подобряване на средата за сигурност и каква част от тях са изпълнени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на тези служители
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на...
НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отне...
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пр...
БНБ: Външният дълг на България нарасна с над 160 млн. евро за год...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).