Кораби от ВМС се завърнаха от международно учение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:42 / 03.04.2023
616
На 1 април 2023 г. фрегата “Верни" и базов миночистач “Прибой" от състава на българските Военноморски сили се завърнаха от участие в националното военноморско учение с международно участие на Военноморските сили на Румъния ,,SEA SHIELD 2023", съобщиха от Министерство на отбраната.

Целта на учението бе повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване в съюзнически формат.

Фрегата "Верни“ беше включена в състава на тактическа група заедно с фрегата "Регеле Фердинанд“ и корвета "Себастиан“ от ВМС на Румъния. В първия етап на учението корабите от тази тактическа група участваха в учения по съвместно маневриране, провеждане през предварително протрален канал, тренировки по приемане на гориво на ход и буксировка на повреден кораб, тактическо маневриране и заснемане на формациите. Екипажите проведоха учения по противовъздушна отбрана с използване на реални и симулирани цели, контрол на търговския трафик със запитване и проверка на кораб нарушител, комуникационни, противоподводни учения с използване на имитационни и симулиращи цели, учения по търсене и спасяване. В рамките на вторият етап на учението фрегата "Верни“ участва в осигуряване на отбраната от подводен, надводен и въздушен противник на кораб, превозващ особено ценен товар.

По време на фазата на море базов миночистач ,,Прибой" участва в противоминна операция по разузнаване за поставени мини в назначен район. Изпълнени бяха упражнения по съвместно маневриране, буксировка на повреден кораб и прехвърляне на леки товари и поща на ход. Корабът участва и в заснемането на силите на море, плаващи във формация, от борда на хеликоптер.

Двама офицери от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, като част от ръководството на учението, се включиха в процеса по контрол на провеждането, спазването на условията, начина на изпълнение и първоначален разбор на тактическите действия от силите на море.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).