Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корнелия Нинова: БСП предлага таван на цените, намаляване на ДДС и преизчисляване на пенсиите
Автор: Екип Varna24.bg 13:40 / 10.04.2022Коментари (0)1102
©
лащат и енергия, за безработните с увеличението на обезщетението за безработица от 12 лв. на 18 лв., за общини, за защитени болници в отдалечените райони и редица други примери", обобщи вицепремиерът. 

“Едната слабост, която отчетохме, е лошата координация и комуникация в управляващата коалиция. Излъчването на разнопосочни сигнали от министри и депутати създава у хората впечатление за несигурност и разнобой. Случвало се е в един и същи ден един да каже едно, другият да го опровергае. Това е ниско равнище на коалиционна култура. Тази слабост трябва спешно да я коригираме", посочи Корнелия Нинова.  

Като основна задача икономическият министър посочи бързото приключване с написването на управленската програма, обръщайки внимание, че то четвърти месец се бави. Нинова подчерта, че тази управленска програма трябва да бъде подкована със законодателна програма - много ясно разписани десетина важни закона от коалиционното споразумение.  

“Най-важният въпрос е актуализацията на бюджета. Цените, инфлацията, доходите, бедността - всичко това може да се решава през актуализацията, която сега се налага в пълна сила", категорична бе министър Нинова, добавяйки: “Разбира се, когато предлагаме и критикуваме, ние сме готови с решения. Нашите специалисти работят от седмици по един оптимистичен и един песимистичен вариант на развитие на войната, на последиците от санкциите, на ръста на БВП. Изчислихме, че можем да разполагаме допълнително с около 2,5 милиарда. Предлагаме няколко варианта, които ще предложим още довечера на коалиционен съвет. Например  да наложим таван на някои цени и формиране на финансов фонд, с който да компенсираме разликата на производителя, за да не загубят фирмите. Това вече е почти утвърдена европейска практика. Друг вариант е да работим през данъците. Предлагаме да помислим да въведем ново облагане на свръхпечалбите на частните и държавните енергийни дружества. Това също е практика в няколко държави. Да помислим къде можем да намалим ДДС и акцизи. Категорично искаме да се преизчислят пенсиите с нов средноосигурителен доход." 

Корнелия Нинова отговори на критиците на намаляването на ДДС така: “По принцип има два аргумента. Единият е, че това може да не доведе до намаляване на цената на хората, а търговците да си задържат разликата. Затова предлагаме да помислим върху намаляване на ДДС на регулираните стоки. Например ако намалим ДДС на енергията, цената на която се определя от КЕВР, това ще имаме гарантирано по-ниска цена. Ако намалим ДДС на лекарствата, които са регулирана стока с определена цена, тогава със сигурност ще имаме намаляване на цените на лекарствата. Другият аргумент е, че това трудно се администрирало от НАП. Това не е аргумент. Винаги може да се направи система и администрацията да се справи. Отново се позоваваме на сериозна европейска практика - почти няма държава, в която ДДС да не е намален върху храни, лекарства, детски стоки, особено сега в този тежък за хората период." 

Министър Нинова припомни, че на последните разговори в ЕС  българското правителство е предложило да има таван на цената на газа 50 евро и разликата да се поеме от един европейски фонд. “Тези разговори се водят на европейско равнище, така че може и тук да ги проведем. Но нямаме време за губене, искаме буквално от утре да започнем този разговор", добави тя. 

По нейните думи друго предложение, което БСП ще предложи на коалиционните си партньори за актуализацията на бюджета е въвеждането на необлагаем минимум. 

“Това е въпросът на въпросите - цените, храните, токът и доходите на хората. Всичко останало е второстепенно", заяви лидерът на БСП. 

Корнелия Нинова определи за сериозен принос на БСП в коалицията силно социалния бюджет, който влиза в сила от 1 април, и обяви, че левицата  ще се бори всички досегашни социални придобивки в сегашния бюджет да останат след актуализацията, но и да се добави нова политика, ориентирана към цените, инфлацията и доходите на хората. 

Вицепремиерът определи като грешка да се издигат две кандидатури за управител на БНБ, особено партийни. “Спорът в последните дни много се нажежи, опитваме се да внесем разум и спокойствие, имаме още малко време. Смятаме, че решението е в изтеглянето на двете кандидатури, нова процедура и банкер-експерт, около който да има консенсус", коментира Нинова. 

“Публично пусната интрига е смяната на земеделския министър. Нито имаме намерение да сменяме Иван Иванов, нито той е подал оставка, както някъде се написа. Нищо от това не е вярно. Иван Иванов остава земеделски министър, там има още много какво да свърши", каза още тя. 

По думите на Нинова обявяването на руския посланик за персона нон грата е последната и крайна стъпка, което означава скъсване на дипломатически отношения с Русия. “Ние не го приехме и смятаме, че не трябва да се пристъпва към тази крайна стъпка. Дори най-острите по въпроса с войната европейски държави не си позволяват да изгонят  руския си посланик", подчерта икономическият министър. 

В ефира на БНТ Корнелия Нинова повтори още веднъж, че България не изнася оръжия, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна и Русия от Минските споразумения от 2015 г., и така ще остане. “Нашата позиция е категорична - България не трябва да се включва в този конфликт чрез изнасяне на оръжия боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба. За нас мирът е най-висшата ценност. Ние искаме войната да спре, а няма как тя да спре като я захранваш с още оръжия. Ако парламентът вземе решения за износ на оръжия за Украйна, аз няма да се подпиша под този документ, ако искат да ме сменят. Аз отчитам българския национален интерес, отчитам желанието ни за мир и отичат мнението на по-голямата част от българските граждани, които не искат България да бъде въвличана в тази война", категорична бе тя. 

Коментирайки заявката на САЩ за нови 8 изтребители F-16, Нинова каза: “Не ни изненада заявката на САЩ, изненада ни запитването на служебния кабинет на президента Радев. Защото служебният кабинет с премиер Стефан Янев отправя запитване, САЩ отговарят. Този договор е подписан и ратифициран по времето на Борисов, тези втори 8 самолети са вътре в него. Въпросът е, че особено в тези кризи и в грижата ни как да помогнем на хората, ние нямаме такива средства да отделим за нови F-16. Ние не бихме подкрепили това." 

“Не е ставало нито за миг въпрос да се променя коалиционното споразумение на правителството. Там е записано, че правителството препотвърждава единната позиция на България за Република Северна Македония, която е още от 44-то Народно събрание", категорична бе Нинова. Тя каза още, че на срещи с еврокомисаря по разширяването и с председателя на Европейската комисия фон дер Лайен тя е заявила и позицията на БСП, която е - не можем да дадем път за преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, докато не се изпълнява двустранния договор с България, докато не се отчете историческата истина, докато не спре езика на омразата и дискриминацията спрямо българите там. 

“Притеснява ме напрежението между ИТН и “Продължаваме промяната". То трябва да намери своето решение, защото ако по всеки казус се стига до такава ескалация и взаимни обвинения и обиди, това не е работещо за важните неща, които коалицията трябва да свърши", коментира още лидерът на БСП.  

Според Нинова преформатиране на участниците в коалицията не е разумно, а по-скоро коалицията трябва да се стабилизира. “Споразумението за правителство е добро, там са поставени много важни приоритети, просто да започнем да ги изпълняваме. Защото, може би заради кризите, може би, защото 100 дни ни се налагаше да гасим пожари и никой не ни даде един ден спокойствие, не започнаха съществените и дълбоки реформи в здравеопазването, финансова децентрализация на общините, пенсионна реформа. Трябва да се започнат сериозните реформи през закони. Продължавам да твърдя, че големите проблеми на България са заровени в законодателството. Включително борбата с корупцията трябва да започне с промени в това законодателство", каза в заключение Корнелия Нинова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: