Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корнелия Нинова: Имаше нужда от голямата лява коалиция
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 27.05.2021Коментари (1)825
©
"Днес унищожаването на розовите насаждения е един сериозен въпрос, защото това е ключово важен сектор за българската икономика. Розовото масло е емблема на България, "течното злато“ го наричат, близо 40 000 души са ангажирани да работят в този сектор. Производителите започнаха от сутринта да унищожават насажденията, продукцията им се продава на 1,60 лева при себестойност 2,40 лева, тоест, те в началото са с 80 стотинки на загуба.

Повечето обществено внимание е съсредоточено сега в подслушването, размяната на тези реплики между служебния кабинет и шефовете на службите, но реалните проблеми си стоят и се задълбочават – социални, икономически. Близо 40 000 души работят в сектора, ако този сезон го пропуснат, може би това са им доходите за месеци напред, това е голям въпрос за семействата на тези хора. Затова ми се иска такива неща да обсъждаме и служебният кабинет да търси решения колкото и да е трудно сега, тъй като знаем в какво състояние е бюджетът, но и тези проблеми не трябва да остават на заден план“, коментира със загриженост по БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова започналото унищожаване на повече от 100 000 дка насаждения с маслодайна роза.

Нинова коментира и със съжаление липсата на воля у 45-то Народно събрание да се занимае с предложената от БСП активна регистрация преди избори: "Винаги е хубаво да има дебати, но месец и нещо преди изборите, дебатът за това хората, които не плащат данъците си в България, да не могат да гласуват, както и да се изчистят списъците на хора, които не са си издавали лични документи в последните години, едва ли ще даде решение. Мога да изразя само съжаление, че единственото правилно решение, предложено от БСП в отминалия 45-и парламент, дори не беше допуснато до гласуване. Става въпрос за активна регистрация, което е реалната възможност за изчистване на "мъртвите души“ в списъците.“

Лидерът на БСП посочи и причината: "Само да отбележа, че ИТН на Слави Трифонов не допусна това да бъде гласувано в Правна комисия и, съответно, в зала. Председателят на Правната комисия от “Има такъв народ“, председателят на парламента от “Има такъв народ“ дори не го допуснаха до гласуване. Оправданието и аргументът беше, че това предложение не отговаря на духа на закона, което е абсурдно. Гледаме Изборен кодекс, БСП предлагаме активна регистрация и това да не отговаряло на духа на Изборния кодекс - не е естествено обяснение. Къде да го предложим? В Закона за трюфелите може би? Там му беше мястото, трябваше да бъде гласувано и прието, и тогава щяхме да решим един голям проблем – с "мъртвите души“.

В деня на изборите всеки който иска може да се допише в списъците, но нашето предложение беше доста по-обширно и сериозно. То стъпва на това да се вземат списъците от последното гласуване на парламентарните избори и към тях всеки, който иска да се дописва. А сега в секциите в чужбина просто ще ходят хора и ще се заявяват да се дописват“.

Нинова даде подробности в националния ефир и по темата за широкото коалиране вляво: "Разчитаме на голямо обединение вляво и ляво-център. И в света, и в Европа, и в България виждаме, че проблемите, големите въпроси особено след кризата, са в полето на лявата и центристка политика. Имам предвид увеличаването на неравенствата и дори и в резултат на кризата. Увеличаването на бедните хора, които живеят на прага на бедността. Такива леви политики като чист въздух, чиста вода, храна, земя – все повече това заема по-голяма ниша в обществените отношения. Има нужда от голяма лява коалиция, която да отстоява съвременните, модерни леви политики. Затова пристъпихме към тази стъпка на голямото обединение, тя не е приключила, имаме още преговори с още няколко партии. Това може да продължи и до деня на изборите, нищо че днес се регистрирахме за тях. Водим разговори с още 10-ина формации, но ще видим с кои от тях ще успеем да постигнем споразумение, може би с 2-3.“ 

"Татяна Дончева е боец, юрист, тя е необходима за парламентаризма, но постави условия, които не бяха изпълними и поставяха под риск явяването ни на изборите. Както знаете срокът за регистрация беше днес, преговорите бяха допреди няколко дни, условието да променим името на коалицията - да стане “БСП за България – Д21“, изискваше отново събиране на подписи, регистрация наново на коалицията. Ние нямахме време за това, защото вече бяхме събрали 10 000  подписа. Освен това желанието за съпредседателство на коалицията постави въпроса пред другите колеги, лидери на другите партии, с това как ще се разпредели съпредседателството.

Аз предпочетох да се отнеса равнопоставено пред всички, да няма предпочитания към един или друг, защото тези разговори не бяха лесни и с взаимно уважение всеки към всеки, а не просто с изтъкване на един или друг от нас - като лидери, приключи във формата, в който знаете, че е. Вратата към “Движение 21“ е изцяло затворена. Татяна заяви, че остава в “Изправи се! Мутри, вън“. Освен това нейните претенции за водачи на листи и места в листите приключиха, тъй като ние вчера си определихме водачите“, посочи председателят на БСП.

Нинова разясни: "Партньорите ни получиха две водачески места – едно за АБВ и едно за Кадиев. Определихме ги след много дълги разговори. Там, където имахме проблеми в предишните избори, имахме напрежение между водачи и структури, проведохме разговори със структурите, някъде коригирахме водачите. На други места се съобразихме с резултатите от току-що миналите избори – там, където имаше добри резултати, запазихме водачите, където не толкова добри - преценихме, че има нужда от корекция. В крайна сметка Изпълнителното бюро се събра, направихме своето предложение, Националният съвет го одобри. Много отдавна не сме имали такова единодушно взето решение.“

"Организациите във Велико Търново бяха разделени на две – едни подкрепят Весела Лечева, други - Явор Божанков за водач. Националният съвет определи Явор Божанков. На влизане в залата на последния ни Национален съвет Весела Лечева е казала: “Готова съм да съм водач“, а на излизане: “Няма да участвам в кампанията“. Ако работата за кауза, за идеята, за партията, за лявото зависи от това дали ще бъдеш водач или не, отговорът е ясен.

Знаете ли колко стотици хора, години наред, 130 години за нашата партия наред, са работили безкористно и не са поставяли такива условия: “Ако съм водач - ще работя, ако не съм депутат - няма“. Явор Божанков е избор и заради това, че в Търново те постигнаха много добри резултати. Разбира се, ние загубихме изборите, но там постигнаха 22-23% резултат, при 15% средно за БСП в страната. Това не се дължи само на Явор, там имаме много силни кметове, които работиха, хубава листа, и Весела беше в листата. Но този резултат не дава основание да се сменя водачът“, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя разсея и поредните опити за внушения: "Чух поредната “опорна точка“ или манипулация, че Крум Зарков и Янаки Стоилов са отстранение от Изпълнителното бюро /ИБ/, защото са ми искали оставката – не, решението е принципно. Водачите на листи, които са 7, не са само Крум и Янаки, няма да бъдат членове на Бюрото и това не е загуба, напротив, това е по-голямо богатство, защото те стават депутати и поемат работата в парламента. На тяхно място влязоха представители от общински структури в страната.

Ако гледаме на ръководството като отбор, като на екип, той се увеличава. Моят принцип при тези решения е да дам възможност на повече хора да участват във вземането на решения. Едни и същи хора, когато са и депутати, и в ИБ, това стеснява кръга на лицата, които вземат решенията. Аз бих искала повече хора и в партията, а и в обществото, да вземат участие в решенията. И затова водачите на листи, които със сигурност ще бъдат депутати, ще бъдат в парламентарната група, ИБ ще поема партийните решения. Влязоха много достойни социалисти, от Шуменско, Враца, Стара Загора, Пловдив. Това е едно разширяване на ветрилото, както вътре в партията, така и в лявото обединение.“

Корнелия Нинова изрази убедеността си: "Очакваме най-добрите резултати на предстоящите избори и ще работим за това. Затова неслучайно нашите приоритети са промяна и стабилност. Промяната започна на предишните избори, но тя трябва да продължи. Ако целта там беше ГЕРБ да се свали от власт - да, донякъде тя е постигната, трябва да продължи. Но оттук нататък трябва да има и стабилност. Изборът вече не е толкова емоционален как да свалим ГЕРБ, изборът би трябвало да е рационален, разумен.

Кой може след ГЕРБ да предложи нов модел на управление, кой може да го реализира. Не просто да го обещава на думи, а да го свърши като работа. Ние имаме амбицията, имаме желанието да бъдем тези, които можем на практика да дадем новия модел на управление.“

Лидерът на БСП изрази мнение и по горещата тема на деня: "Днешната смяна на председателя на ДАНС е преценка на служебния кабинет и на президента Радев, но не е тайна, че моделът, изграден от ГЕРБ през последните години, използваше институции и служби за политически, за партийни, за лични цели. Така че това, което се случва, е част от задачата на служебния кабинет – да разгражда този модел, институциите да започнат да служат на хората, службите на България и за националната сигурност, така че служебният кабинет просто си върши работата.

Истината и фактите винаги са в полза на едно или друго решение, така че ако може да бъде огласено какви политически решения е взимал досегашният председател на ДАНС, ако не са класифицирана информация, която законът ограничава, би трябвало да бъдат. Кой е бил подслушван, с чие разрешение, каква е информацията, събрана с тези средства – чухме различни версии. Съдът отказа да е давал разрешение за подслушване на политици. Другата версия е, че са засечени в разговори със законно подслушвани хора. Това създава едно объркване, един смут, едно размиване на ситуацията. Истината ще е в полза, нека да се изнесат фактите. 32-ма са подслушваните, но и един да е - пак е смущаващо. Това означава, че службите са използвани срещу политически опоненти, за натиск, за изнудване. Това показва модел на управление на институции, на служби, и на страната. Лично аз не съм си задавала въпроса дали съм била подслушвана, очакваме да се изнесат данните“.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Розовите насаждения си ги изкореняват собствениците. Много насадиха рози,но пазара на етерични масла също е ПАЗАРНА икономика. Когато има свръхпредлагане и нереализирани на продукцията ,ще си късат китките за здраве. Маслобойните имат нереализирани количества. Външните пазари не са изкупили тези количества и няма интерес. Маслопреработвателите кой ще ги финансира за да купуват продукция и да я преработват в масло ? За сметка на техния джоб ли ? Тъпа,куха популистка. Помоли твоите олигарси да отпуснат някой лев и купи по 2,40 лв.кг рози. Маслото от тях ще си го ползвате на Бузлуджа. До вчера подкрепяхме тютюнопроизводителите,сега розопроизводителите. Утре може да ревнат тези дето произвеждат лавандула,рапица или слънчоглед. Когато няма регулатор в отрасъла,колко и къде да се сее в един момент балона се пука. Не може да извадиш повече отколкото има нужда пазара. Всъщност можеш,но или ще свалиш цената със свръхпредлагането или ще ти остане нереализирана продукция. Ама това цоциализма ражда селски кранти разбиращи от селско стопанство,колкото тази крава от симфонична музика.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: