Корнелия Нинова: Това е най-антисоциалният и най-античовешкият бюджет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:16 / 22.12.2022
661
Това е най-антисоциалният, най-античовешкият и най-антиевропейският бюджет, който предлага служебният кабинет на президента Радев. Това каза в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че са се появили доста различия по минималната работна заплата с останалите партньори.

"Някои от парламентарните партии създадоха такъв абсурд, от който ще последва такъв хаос в държавата, че няма да можем да се оправим години. Ние предлагаме 850 лева минимална заплата, което е 50% от средната. Това е и европейска директива, но е и наложително. Половин милион души работят на 710 лв., което е ужасно. Не може в тази криза да се издържи така, трябва да помогнем на хората. Дебатът днес в залата беше много неприятен. На първо четене всички ни подкрепиха“, каза Корнелия Нинова.

По думите й между първо и второ четене е станал "страшен разлом".

"Продължаваме промяната“ са предложили да отпадне клас "прослужено време“. ГЕРБ са предложили 850 лв. да е брутната заплата, т.е. в нея да участват клас "прослужено време“, нощният труд, извънреден труд, а като ги извадиш тези неща, минималната заплата ще стане по-малка от сегашната - 710 лв., добави Нинова. 

Предпочитат 6 млрд. да отидат за въоръжаване и самолети, вместо 3 млрд. за социална политика, отбеляза тя.

"Ние не сме против превъоръжаването, но сега се вдигат цените на храните на едро, сега расте цената на газа. Може тези разходи да изчакат година – година и половина“, допълни лидерът на БСП.

Нинова заяви, че остават оптимисти, че може да има правителство със следващи мандати, но президентът трябва да ги връчи.

"Какво е това продължаване над 2 месеца – няма втори мандат. Доста конституционалисти стават критични и скептични към това, че се бавят мандатите", коментира лидерът на БСП. 

От БСП са подготвили днес сигнал, който ще подадат в прокуратурата за инвестиционен проект на германска компания, която ще вложи 1 млрд. евро в изграждането на плаваща слънчева централа във водите на яз. Огоста.

"Министърът на икономиката е започнал разговори, публично ги обяви, подписал някакви документи с германски инвеститор за изграждане на фотоволтаична централа върху водите на яз Огоста, който е вторият най-голям в България и е обект на национална сигурност. Този язовир е в списъка на 414, които са за ремонт, защото са опасни“, обясни Корнелия Нинова.

По думите й се предвиждало германският инвеститор да направи ремонт на стената и да поеме стопанисването и управлението на язовира.

"От друга страна били отпуснати пари от Министерството на икономиката за ремонт на стената, тоест – два ремонта ще се правят – един от германците, един от българите. Всичкото произведено количество енергия ще се изнася в Германия. Ползата за България е никаква“, съобщи още Нинова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).