Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корнелия Нинова: В близките 3 месеца няма да има увеличение на цената на тока
Автор: Екип Varna24.bg 22:11 / 15.12.2021Коментари (3)793
©
Ние смятаме, че трябва да има мораториум, но не така както го направиха ГЕРБ. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

"Коректно е да кажа: Както предложиха ГЕРБ". Няма как да предложиш мораториум със задна дата. Не разбирам истерията, която се развива в парламента, защото това вече е утвърдена европейска практика.

Има три европейски държави, които са направили това. Трябва да има мораториум, но не така. Не споделям мнението на Аталай и поставям на първо място грижата за семействата и домакинствата и за тях ще е непосилно да поемат 11% увеличение на тока", обясни тя.  

"Ръстът на доходите не може да стигне тази инфлация и това увеличение. Какво е различното? За какво предложихме комисия, заради която отидох спешно в парламента.

След 3 месеца след като мине мораториума, трябва да се реши какво да се направи с икономиката, какво трябвая да се промени в правилниците и наредбите на КЕВР. Целта на комисията е експертно да каже на депутатите: "Ако искате след 3 месеца да се погрижите за хората, трябва да направите това", каза вицепремиерът. 

"ГЕРБ направиха някакъв саботаж на цялата идея и дискусията се обезличи. Възможно е от утре да бъде променена датата на мораториума. Казвам, че няма да има увеличение на тока в близките три месеца", увери Нинова. 

Тя подчерта, че министерството на икономиката е огромно. 

Попитана за какво ще отговаря като министър на икономиката, тя обясни: "Да започна ДКК, където са държавните дружества, целият военнопромишлен комплекс, стоки с двойна употреба, Агенцията за малки и средни предприятия, Агенция за потребителите, Комисия за защита на потребителите, над 60 търговски представителства в чужбина, индустриалните зони на България и още"

"Спрях всички конкурси за назначаване на нови бордове, докато не ми се даде пълна картина за състоянието, които поемам като отговорност. Искам да тръгнем на чисто и всичко, което се открие, ще бъде изнесено публично", каза вицепремиерът за скандала с ДКК. 

"Втори ден е и сме в движение между МС и НС. Тече проверка и имаме нужда от време за обективна информация", допълни тя и разкри, че иска всяка седмица да дава пресконференция, в която да говори какво е свършило икономическото министерство. 

Нинова е уверена, че без БСП нямаше да има правителство - както и парламент, и бюджет.

"Важното е, че по-голямата част от политиките ни са в споразумението. Съгласни сме да се вдигнат заплатите и това не е ново за нас. Понасяли сме загуби при тази мярка, но сме я заложили в програмата си не от вчера. Ако сме направили някакви отстъпки, то е че част от мерките си разположихме от юли 2022 нататък", обясни лидерът в оставка на БСП. 

С г-н Василев и колегите се разбрахме, че през юли ще има актуализация на бюджета. Приемаме бюджет през януари и през юли ще го актуализираме. Колегите приеха безплатни учебници от 1 до 12 клас, но ще го заложим през юли, защото годината започва през септември. Безплатните детски градини се обсъждат от първи януари", разкри тя. 

"Пенсиите - много сериозни разговори имахме там. Знаете, че възрастните хора са най-уязвими и с най-ниски доходи. От 1 януари ще има преизчисление и добавка и от първи януари пенсионерите няма да получават по-малко от това, което получават сега.

От 1 януари няма да има пенсионер, който да живее под прага на бедността. Сега прагът е 413 лв. и няма да има никой, който ще живее под прага на бедност.

Пак са малко, но от юли нататък след актуализацията на бюджета ще мислим как ще докараме справедливото увеличение", обясни вицепремиерът. 

"Защитавахме тезата за единия учебник в преговорите. ИТН предложиха учениците да имат два учебника и се обединихме около това. Едни преговори са, за да се намери сечението", посочи още икономическият министър.  

"В позицията на БСП за Северна Македония няма промяна. Днес, когато излезе тази информация, бях в МС с премиера и говорихме за тока.

Тази позиция не се променя и от българското правителство. Неговото предложение е тя да се надгражда с нови разговори.

Просто трябва да започне културен и икономически обмен между двете страни", каза Нинова. 

Тя разкри, че не изключва варианта да се кандидатира отново за председател на БСП през месец март.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хахахаххаха... Ти с тези декларирани доходи не ми се мисли как ще си оправиш сметките! Драга ми другарко!
0
 
 
Сряда -петък ще ни я пробутвате все едно е премиер. Да направиш СлаНинова министър на Икономиката след ,като я уволни Станишев е все едно вълка да охранява стадо с овце.
0
 
 
Мисля че на тая ако и закъснее месечния цикъл най вероятно Герб ще са виновни
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: