Ковид кризата изпразни базите на властта, резервациите наполовина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:56 / 26.08.2020
1702
Ковид кризата изпразни почивните бази на властта. Това показват данни, с които "Монитор“ разполага за посещаемостта и заявките в началото на летния сезон - за юни и юли. Резервациите са наполовина по-малко в сравнение със същия период на 2019 година, а на места спадът в нощувките стига до 3 пъти. 

Народното събрание разполага само с един обект – този във Велинград. Тази година той работи на намален капацитет, като се очаква приходите това лято да са с около 40% по-малко. Там реализираните нощувки през тези два месеца са били 990, което се отнася за общо 341 гости. Само година по- рано те са били 3134 , а гостите – съответно три пъти повече – 921 души. Приходите за миналия летен сезон са близо 192 000 лв., като само за юни 2019-а сумата е била близо 36 000. Тази година през юни постъпленията са с близо 10 бона по-малко–около 27 000 лв. Само 101 чиновници и депутати са посетили базата през този период, докато външните лица са били над 240. Подобно е положението и в летните бази към МС – почивните и представителните.

Тази в Слънчев бряг работи с 50% от капацитета на легловата си база, т.е с около 300 легла. През юни и юли общият брой на резервациите е бил малко над 550, което е наполовина по-малко в сравнение с 2019-а, когато са били 1062. Разбито по месеци пък, спадът за юни е драстично по-голям. Докато през юни миналата година са били направени 502 резервации, то сега те са били едва 126, което е пет пъти по-малко. Спадът при нощувките е между 3 и 4 пъти. Ако година по-рано са били над 18 000, сега за юни и юли са малко над 5100. От резиденция "Евксиноград“ във Варна, където отмарят премиерът, президентът, министри и депутати, пък отчитат заетост около 27%, като през 2019 година са били пълни почти на 57 на сто от капацитета си. Резервациите през юни са били само 90, а нощувките – 177. През цялото лято на 2019-а обаче реализираните нощувки са били над 10 153. Това на практика показва, че дори и с по-късното лято, едва ли разликата ще бъде наваксана. Малко по-различно е положението през август. В момента резиденцията е пълна на около 90%. По традиция в Слънчевото бунгало, което всъщност е вила с веранда и изглед към морето, почиват премиерът и президентът. Понякога там са настанявани и ВИП гости от чужбина като например френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит при посещението им във Варна преди 3 години. Там през 70-те и 80-те години прекарваше летата си и Тодор Живков.

Военното министерство разполага на свой ред с цели 11 обекта за отдих - хотели, къмпинг и почивна станция. Само една от тях не работи на пълен капацитет заради забавен ремонт във връзка с извънредното положение, заради COVID-19. За посочения период резервациите са с около 2000 по-малко, което е около 30 на сто. Докато през миналата година те са били над 6700, сега те са около 4600. Както и в другите бази на властта, така и тук нощувките са наполовина по-малко. От близо 36 500 са се свили до малко над 17 000. Държавните почивни бази са готови да приемат хора, работили на първа линия в борбата с коронавируса, чрез отпуснатите им за целта ваучери, но голям наплив засега няма. 

"Булгартрансгаз" ЕАД има почивна база в комплекс "Златни пясъци" и се ползва през лятото предимно от служители на дружеството. До 7 септември нощувките са от 28 лв. до 94 лв. За работещите в дружеството цените са от 5 до 7 лв. по-ниски. "Мини Марица-изток“ ЕАД пък управлява три почивни бази. Заради пандемията те са започнали да приемат външни лица от 6 юли. Желаещите да почиват също правят резервации предимно за уикендите. Цените за нощувка там варират от 30 до 80 лв. АЕЦ "Козлодуй“ също стопанисва 3 почивни бази. Предвид извънредната епидемична обстановка в страната посещаемостта в тях от външни лица не прави изключение и е ниска. Работещите в АЕЦ, техните семейства и пенсионерите с карта ползват 30% отстъпка за ваканциите си. В станцията "Леденика“ във Врачанския Балкан предлагат като бонус към цената безплатно ползване на басейна. Във ваканционното селище в село Кранево до края на август цените на нощувка в стая пък са от 52 до 75 лв., а цял етаж от вила струва от 107 до 142 лв. "Електроенергиен системен оператор“ ЕАД има база в Златни пясъци, но заради пандемията от COVID-19 са решили да не се отваря изобщо през настоящия летен сезон. В същото време бази на НЕК в Пампорово, Боровец и Предела цените са от 46 до 52 лв., а смените са за 7 нощувки. Станцията в Приморско пък приема гости на цени от 34 до 86 лв., а в дома за отдих в Свети свети Константин и Елена нощувката струва от 38 до 68 лв. Почивният дом "Енерго“-Росенец край Бургас не функционира това лято.

В управлението на земеделското министерство и структурите под шапката му пък има общо 10 почивни бази, като от тях само 2 не работят. По информация от МЗХГ заради пандемията не се наблюдава спад на заявки за почивка от страна на работещите от системата. От трите бази на директно подчинение на министерството в Китен, Кранево и на Витоша работи само тази в Китен. БАБХ пък стопанисва почивни станции в Разлог и Шкорпиловци, както и бунгала в "Камчия“ и в местността Атлиман в близост до Китен, като средната цена за нощувка там е от 10 до 15 лв., а в бунгалата за служители на ведомството е с 4 лв. по-ниска и е закована на 7 лв. 

Служителите в родните пощи разполагат с 3 бази за отдих по морето - една в курорта Свети свети Константин и Елена и две в Ахтопол. Цените за бунгало в комплексите на "Български пощи“ или стая са съответно 8 и 10 лв. нощ.

Половината почивка на железничарите в базите на БДЖ пък се поема от дружеството. Държавният превозвач също има 3 места за настаняване на почиващите. На морето базите му са в Приморско и Варна, а в планината в Паничище. Обновяват се постепенно през годините. В планинския курорт е модернизирана и спортната база с нови тенис маси, съоръжения за фитнес, сауна и хидромасажна вана. Със съвременна модерна мултимедия, подходяща за семинари, е оборудвана и една от залите в почивния дом. Леглата в Паничище, категоризирани с 2 звезди, са 130, като базата е открита за посещение цяла година. Толкова места предлага и станцията във Варна на спирка "Журналист“. Заедно с Приморско, чиито два блока разполагат със 120 стаи, те са отворени само сезонно, през летните месеци - от началото на юни до края на септември. На този етап са категоризирани с по 1 звезда. Стаите и на двете също "ще изненадат“ почиващите както с новото си обзавеждане, така и с поставените във всяка от тях хладилници, 24 и 32-инчови телевизори и климатици. През миналата година финансите за последната екстра са достигнали само за най-горещите, с южно изложение помещения. Но през следващите няколко се планира да се отделят допълнително средства за всички останали - и във Варна, и в Приморско за оборудването им с климатици. Другото жп дружество – НКЖИ, е "по-богато“ на почивни места, но те са по-малки и повечето са планински.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).