Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край Варна намериха моряк-герой, спасил атомната "К8"
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 04.04.2014Коментари (0)754
© Монитор
Българският моряк, който пръв забелязва сигналните ракети от авариралата съветска подводница К8, чийто екипаж бедства цяла седмица в океана след авария, е Гавраил Ларгов - Гаро. По това време той е на 25 години и е четвърти помощник-капитан, като осъществява живата връзка между командния мостик и машинното отделение на кораба "Авиор", прекръстен по-късно на "Хаджи Димитър". 70-годишният пенсиониран моряк, който 40 години е плавал по морета и океани, живее със съпругата си Пепа в близкото до Варна село Осеново.

"Бяхме на смяна на командния мостик със старпома Георги Петров. Излязох за нещо навън, когато проблясна червена светлина. Веднага разбрах, че е сигнална ракета и казах на старпома. Той първоначално не повярва, но след като го подканих да излезе и сам се увери, като видя следващите сигнални ракети, веднага докладва на капитана и след това разпореди курс към мястото на бедствието", спомня си днес старият моряк.

"Беше точно 4,15 часа призори на 15 април", категоричен е българинът, открил бедстващия екипаж. Инцидентът с пожара в реакторния сектор на атомната подводница К8 става на 7 април. След като се уверихме, че има бедствие, веднага задействахме нашия екипаж по тревога. В същото време сигналните ракети продължаваха да озаряват небето и да насочват кораба. След един час вече се развидели и тогава видяхме изплувалата атомна подводница К8 сред вълните. Капитанът разпореди да вдигнем българския флаг, а в отговор отсреща вдигнаха съветското знаме. Направи ми впечатление, че номерът на подводницата бе закрит с платно, а по борда бяха налягали много хора. От обмяната на информация стана ясно, че е избухнал пожар, в който са загинали 30 души от екипажа", продължава разказа си Гаро. Първо хвърлили с въже на подводничарите храна и вода, а след това започнала и евакуацията, продължила заради лошото време цял ден. Направило му впечатление, че всички подводничари са млади момчета, някои дори голобради, на около 19-20 години и на по 1-2 години служба. При него настанили най-тежко пострадалия, който бил опериран от апандисит и обгорял от краката до кръста, защото не можел да се движи. Лекарят, който извършил операцията му, загинал в пожара, разказал му съветският моряк. Той казал също, че подводницата се пълни с вода и скоро може да потъне. На следващия ден, когато подводничарите били прибрани от кораба "Ленинский комсомол", "Авиор" продължил курса си към Куба. За лош късмет ден след това спасителите изпадат в критична ситуация, когато насред океана машината аварира и корабът спира. По обратния път за Констанца пък спасяват двама бедстващи бразилски рибари.

Припомняме, че преди дни Русия обяви, че издирва българите от някогашния екипаж на кораба "Авиор", спасили моряците от потъналата през 1970 година съветска атомна подводница "К-8". Те ще бъдат преложени за награда от президента Владимир Путин по случай 45-годишнината от инцидента в Бискайския залив, която ще бъде отбелязана през април 2015 година.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: