Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край на опашките за различните видове удостоверения, които изискват държавни и общински институции
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 15.09.2023Коментари (2)925
©
Държавната и общинската администрации не може да искат от гражданите удостоверения за семейно положение, за наследници, за настоящ и постоянен адрес и всички останали. Това ще стане факт след влизане в сила на Закона за електронното управление, който предстои да бъде обнародван в Държавен вестник.

Той беше окончателно одобрен от Народното събрание в петък, съобщи Божидар Божанов, депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", който беше министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков и вносител на законопроекта.

По думите му новият Закон за електронното управление е стъпка към повече удобство за гражданите и по-голяма ефективност на администрацията

Край на удостоверения и бележки

С промените в закона се слага край на различните видове удостоверения, които изискват държавни и общински институции от гражданите по различни поводи. За целта администрацията е задължена да прави служебни справки в регистрите.

Административните органи ще могат да използват безплатно системата за създаване и водене на регистри в електронен вид, които да отговарят на изискванията на закона. Това ще става или чрез собствена информационна система, или чрез новоуредена централизирана система, обясни Божанов.

По думите му във връзка с това се отменя и възможността с подзаконов акт да се въвежда изискване за представяне на документи за доказване на обстоятелства, които ги има в регистър.

По този начин всички наредби, включително общински, в които се искат непредвидени в закон удостоверения и бележки стават незаконосъобразни.

Такива например са исканите сега удостоверения за семейно положение, за наследници, за постоянен или настоящ адрес, както и за липса на задължения към Националната агенция по приходите, посочи Божидар Божанов.

Администрациите трябва да приведат регистрите в електронен вид не по-късно от 31 март 2024 г. Това ще става по график, който ще бъде приет с постановление на Министерския съвет до 31 октомври 2023 г.

До 31 март 2025 г., всички регистри трябва да отговарят изцяло на изискванията на закона.

Е-услуги без е-подпис и на по-ниска цена

Гражданите вече ще могат да заявяват електронни услуги без да подписват заявленията с квалифициран електронен подпис (КЕП) и при това на по-ниска цена от тази на гише, предвиждат още промените.

В момента наличието на КЕП е бариера пред използването на е-услуги, посочи Божанов.

В добавка задължително електронните услуги трябва да са по-евтини от тези на гише. Заложено е таксата за е-услуга да е с най-малко 10% по-ниска от тази на гише.

Освен това за предоставяне на административни услуги по електронен път не се изисква прилагане на документ за платена такса, когато таксата е платена по електронен път.

Предвижда се министърът на електронното управление да предложи механизъм за определяне на размера на компенсациите по Закона за публичните финанси във връзка с предоставянето от общините на административни услуги по електронен път с намалена такса.

Фишове и актове ще могат да се връчват онлайн

Въвежда се електронното връчване в производството по административни наказания, предвиждат още промените в закона.

Създава се ред за връчване на електронни фишове и наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания електронно през Системата за сигурно електронно връчване. Например връчването на актове и фишове от КАТ или НАП.

За целта гражданинът трябва изрично да посочи, че желае да му бъдат връчени онлайн. Тепърва ще се регламентира как ще става тази заявка. Ако в 14-дневен срок след получаване на писмото от съответната институция по електронната поща той не го отвори, това означава, че актът не му е връчен, обясни Божанов.

С промените се регламентират изискванията към Системата за сигурно електронно връчване, включително извършването на независим периодичен външен одит на системата.

Министърът на електронното управление най-малко веднъж на 2 години ще възлага одит на системата на външен изпълнител, предвиждат приетите разпоредби.

За възрастните в селата - посредници

С промените в закона се урежда и дейността на посредниците на електронни административни услуги. Това се прави основно за възрастни хора, които не ползват интернет, или живеят на отдалечени места от областния център и трябва да губят време и пари за транспорт.

Гражданите ще могат да заявяват административни услуги чрез посредник с изключение на пребиваващите у нас чужденци.

Посредникът заявява административните услуги по електронен път, като за това ще му се плаща.

Изискванията към дейността на посредниците, към доставчиците на електронни административни услуги във връзка с посредничеството и правилата за извършване на плащания към доставчиците на услугите ще бъдат уредени с наредба, е записано в закона.

Такъв посредник например може да бъде "Български пощи". Държавната компания дори трябва да реализира такъв проект по Плана за възстановяване и устойчивост за около 100 млн. лв., но изпълнението му се бави.

Напомняне за изтичащ срок

С промените се въвежда и задължение за изпращане на напомняне на гражданите при изтичащ срок на документ.

Промените в Закона за електронното управление се правят във връзка с поети от страната ни ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз, пише mediapool.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прекалено е хубаво за да е истина и за да действа - лелките по гишетата са леш, е поне 90% от тях...
0
 
 
Смених си телефонния номер. Ходих в банката да им кажа, ходих в данъчното да им кажа, и другаде ходих. В полицията обаче отказаха да го променят в данните си, нямало такава възможност. Можело да стане само когато искам някаква справка. Обаче на мен не ми трябва справка. Там остана стария номер. Не съм питал за електронна поща, ама като им гледам системата за база данни, не знам?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: