Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край на стикерите за годишен технически преглед и застраховка "Гражданска отговорност"?
Автор: Екип Varna24.bg 17:11 / 13.06.2022Коментари (4)2249
©
Стикерите по стъклата на автомобилите за годишен технически преглед и застраховка “Гражданска отговорност" да бъдат забранени. Както и всякакви други документи на хартия, фактите от които могат да бъдат установени чрез електронен регистър.

Тази промяна в Закона за електронното управление предлага министър Божидар Божанов. Проект на промените бе публикуван от неговото ведомство за обществено обсъждане. В мотивите си Божанов изрично посочва премахването на стикерите за ГТП от стъклата на автомобилите като пряк ефект от приемането на закона, като това ще спести разходи на гражданите, подчертава министърът.

Въвежда се и електронното връчване на глоби, но единствено ако глобеният гражданин или бизнес е съгласен да ползва този начин. Актовете ще се връчват през системата за сигурно електронно връчване, т.нар. държавен имейл.

С промените в закона се въвежда и забрана да се изискват удостоверителни документи, които да бъдат носени от гражданите. Вместо това чиновниците ще си ги теглят автоматично от базите данни на различните регистри.

Тази промяна обаче ще удари сериозно приходите на общините. В последните 6 години 14 пъти е нараснало издаването на документи от националната база “Население", което носи до 1% от собствените приходи на местните власти. Заради това Божанов предлага общините да получават финансова компенсация от държавата за тези загубени приходи.

Предлага се и отпадане на изискването за наличие на квалифициран електронен подпис за почти всички електронни услуги. Вместо това гражданите ще се легитимират електронно пред властта с е-идентификатор. Тази промяна обаче ще влезе в сила от началото на следващата година. Дотогава трябва да е готов електронният идентификатор, който вече бе поръчан от министерството на Божанов. Идеята е той да може да се ползва през мобилен телефон, съобщава "24 часа".

Ползването на електронната идентификация също ще се случва през системата на държавния имейл.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И после всичко в електронен вариант,но когато хакнат системите ще е голям проблем,а и държавните служители ще останат без работа
Сподели какво ново....
на 13.06.2022 г.
+2
 
 
Господин Николай Василев, по известен като Малкият Мук, господа негови продължители през епохата Нарцис Методиев Борисов! Колко още милиарда лева Ви трябваха, за да направите тези неща? Хората по света продават коли, къщи и яхти от леглото си, а тук опашките за плащане на ток, вода, ртелефон и какво ли още не, са с размера на опашките от Бай Тошово време! При това с компютри, хиляди пъти по-бързи от времето на първите персонални компютри от края на 80-те години на 20 век.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: