Край на събирането на пари от родители в училище!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
10:07 / 28.09.2017
1122
Училищните настоятелства вече не могат да събират пари от родителите за материали, консумативи, ремонти и за всякакви текущи разходи. Новото правило е в сила с писмо на министъра на образованието. Ключовата дума е дарение. Когато е поискано, не е доброволно и затова не може да се нарече дарение. Затова дни преди началото на учебната година писмото на образователния министър е изпратено до всички 28 регионални управления на образованието. Оттам за правилото вече знаят и училищата.

С първия учебен ден разходите за всяко семейство с ученик стават повече. Яница е със Синдром на Даун. Затова са важни курсовете й при логопед. Вместо това обаче трябва да даде 60 лева на училищното настоятелство, съобщава Нова тв. Майката е категорична, че поисканите пари не могат да се нарекат дарение, защото инициативата не е дошла от нейна страна.

От друга страна, и поисканите, и непоисканите дарения са необходими на училищата, защото средствата и в образованието все не стигат.

Училищните настоятелства вече не могат да организират платени курсове в сградите на училищата. Тази задача ще имат самите училища. В София те трябва да наемат външни фирми. Притесненията са, че така някои курсове ще станат по-скъпи, а това може да откаже родителите и външните фирми може да искат да наложат свои учители. Всички обаче са съгласни, че по-добре от даряването на средства е даряването на време и труд за доброто на детето и на училището.

Varna24.bg Ви призовава да ни сигнализирате, ако в училището или детската градина на Вашето дете има подобни практики!


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).