Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красен Кралев: Спортната инфраструктура има огромно значение за развитието на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:09 / 25.04.2016Коментари (0)1662
© Varna24.bg
Във Варна се проведе бизнес форум "Региони в растеж", като в събитието участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, както и спортният министър Красен Кралев.

Той изясни значението на спорта и спортната инфраструктура в развитието на регионите. Министър Кралев даде аргументи на бизнеса, за да могат да се насочат по-голяма част от инвестициите в частния сектор в спорта и спортната инфраструктура.

"Спорта и спортната инфраструктура са гарант за растежа на всеки район. Икономическото развитие на един регион зависи от редица фактори. Спорта и възможността за практикуването му са част от по-добрият начин на живот, спортните успехи сплотяват. Варна и Североизточния регион имат дълбоки спортни традиции, с които аз като министър на спорта и като варненец се гордея. През годините Варна е била домакин на 452 международни спортни турнира, фестивали, ралита, регати по 36 вида спорт. Морската столица е приела 28 Световни първенства, сред които шампионати по волейбол, вдигане на тежести, борба, бокс, спортна и художествена гимнастика, шахмат и ветроходство. Във Варна са се провели също 55 Европейски първенства и 16 Балканиади. 15 варненци са носители на олимпийски медали, от които два златни - на Ивайло Маринов и Румяна Нейкова. 175 жители на града са Световни шампиони и Световни вицешампиони. 75 са Европейските шампиони на Варна", започна спортният министър.

"Тези цифри значат стотици часове ефирно време в телевизии от цял свят, десетки милиони зрители, стотици елитни спортисти и фенове, които са се докоснали до красотата и магията на Варна и региона и са се превърнали в нейни посланици по света. Това е най-добрата реклама за туризма в града, която някога е правена. Развитието на спортната инфраструктура е пряко свързано с развитието на туризма и по този начин влияе върху икономиката на даден регион. Най-добрата реклама на един град е промоцията му като домакин на голямо спортно събитие. Спорта въздейства на всички ни и предизвиква най-голям медиен интерес", продължи Красен Кралев, след което припомни кои големи спортни събития предстоят да се проведат в морската ни столица през тази година.

"През 2016-та година във Варна предстоят няколко големи международни състезания, които се провеждат с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и се очаква да предизвикат огромен интерес. Първото от тях е Световната купа по спортна гимнастика, второто е маратонът във Варна. В състезанието на 15 май се очаква участие да вземат над 3 000 души, като в проявата ще има много силно международно участие. През 2016 Варна ще бъде домакин още на Европейско първенство по хандбал за юноши до 18 години, Европейска купа по волейбол и за трети път най-голямото морско събитие "Black sea tall ships regatta".

"През 2018 година морската столица ще бъде един от градовете, които ще приемат мачове от Световното първенство по волейбол за мъже, на което България е домакин. Това е изключително важно събитие, което ще се предава на живо по половината телевизии в света. Това е едномилярдна аудитория, което ще бъде най-голямата реклама правена на нашата държава до сега, конкретно и на Варна", продължи министърът от Варна.

"Традициите изискват и бъдеще. За да има по-добро бъдеще българския спорт трябва да са осигурени условия и по-добра спортна база. За никого не е новост, че наред с новите зали и спортни обекти, които се построиха в последните години в страната ни и в нашия регион има много амортизирани и морално остарели спортни обекти и съоръжения, които са собственост на държавата или на общините. Най-големите инвестиции направени в региона през последните години са реконструкцията на Двореца на културата и спорта за около 10 милиона лева и НСБ "Спортпалас" за 15 милиона лева. В момента се прави тотална реконструкция на зала "Владислав", но публичните средства обаче не са достатъчни, за да може цялата налична спортна инфраструктура да се модернизира и поддържа, а и да се изграждат нови обекти от които има необходимост", разкри Красен Кралев.

"Трябва да се създадат законови възможности за привличането на повече инвестиции в спортната инфраструктура. Това е насоката към която работим в Министерството на младежта и спорта и в проекта за нов закон за физическото възпитание и спорта, в който предлагаме съществени промени по отношение на спортните обекти и съоръжения. Отчетен в фактът, че възвращаемостта на инвестициите в спортните обекти е най-бавна. За пример можем да дадем зала "Арена Армеец" , за която са предвидени 66 години за възвръщане на инвестициите", сподели насоката на работа в Министерството на младежта и спорта той.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Европейски избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: