Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Краси Кирчев, куклен актьор: Броят на младите художници в "Нарисувай приказка" се увеличава
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 18.10.2022Коментари (0)904
©
Интервю с кукления актьор Краси Кирчев в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

В Деня на художника искам да поговорим за една инициатива на Театрална къща "Мале-мале“, а именно забавното детско шоу, разпространяващо се в социалните мрежи, "Нарисувай приказка“. Запознай слушателите ни точно какво правиш, че да си толкова интересен на децата?


 "Нарисувай приказка“ е една наша идея, в която решихме, че искаме някак си да осъществим по-голям контакт с децата, отколкото просто да направим някакво шоу и те просто да го гледат. И се чудехме по какъв начин могат те да се включат, всъщност те да участват. И минахме през много идеи. Едната беше някак си те да ни изпращат примерно свои рисунки и разработвайки тази идея, всъщност стигнахме до "Нарисувай приказка“. "Нарисувай приказка“ е различни епизоди, които обикновено излизат всяка седмица, и всяка седмица ние даваме нова тема за рисуване. И нашите зрители могат, който иска, да ни изпрати по имейл своя рисунка по тази тема, която в следващия епизод по някакъв начин я включваме или в някаква приказка, или в някакво видео, или по някакъв начин оживяваме самата рисунка. Например, ако е някакъв персонаж, го включваме като действащо лице в някаква приказка, накратко казано. 

Всъщност интересното при теб е, че ти караш детската рисунка да оживява на екрана.  

Това е нещо, което аз открай време си имам интерес в тази посока: съчетанието може би между модерните технологии, общо казано, театралните принципи, които всъщност са ми професия – аз се занимавам с куклен театър, се сетих, че не е задължително една кукла да бъде от плат или от метал, или от дърво, а би могла да е от пиксели, т.е. да е някакво изображение или нещо в компютъра, което ти чрез мишката или чрез клавиатурата да го раздвижиш. Това е нещо, което се получава доста близо до анимацията също, т.е. до анимационните филми. Естествено не може да се сравни като качество да речем със световните там анимации, които гледаме по кината, но има чара някак си на живото театрално изпълнение. И също според мен много голям плюс е, че децата виждат собствените си рисунки, вплетени в някакво произведение. Това за мен е много важно – че за самите деца изглежда скъсен пътят между измислянето на една идея и достигането до някакъв по-краен, готов, завършен продукт като една приказка. Защото аз не мога да си представя, че мога ей сега да седна и да направя един филм, но мога да седна да нарисувам една рисунка и да я пратя на "Мале-мале“ и следващата седмица моята рисунка да я видя как живее на екрана и е част от една приказка.  

Това всъщност е четвъртият сезон на твоето предаване. Увеличава ли се броят на младите художници? 

Увеличава се. Особено рязко се увеличи в един момент, някъде мисля, че втори или трети сезон беше, когато попаднахме в полезрението на някакви цели групи от някаква детска градина и учителките ни ползваха въобще като някакво занимание може би за децата, защото всеки път получавахме примерно по 40 рисунки само от тях.  

Специфичното на "Нарисувай приказка“ е, че не избираме една от всички рисунки, или пък не е нужно да си наистина някакъв супер добър художник или нещо такова, а всяка рисунка, която получим, се включва в предаването. Т.е. ако получим 5000 рисунки, приказката ще бъде за 5000 рисунки. 

Коя е най-интересната рисунка, която си получавал някога? 

Не мисля, че могат да се степенуват, макар че има най-различни. Например имахме една тема – да ни изпратят въображаема торта. Опитвам се да дам темите такива, че да провокират децата да измислят смело, някак си да фантазират неща, които ги няма в реалния свят. Темата беше мисля, че за въображаеми торти. Получих рисунка на торта, поръсена с лисици, някакви такива супер неочаквани неща, които дори не бих могъл да ги сънувам може би. Това е нещо, което винаги ме учудва – колко свежо въображение имат децата. 

Децата дават ли ти идеи какво точно им се рисува? 

Имали сме такива епизоди, в които дори има свободна тема. Примерно във втори сезон структурата на предаването беше такава, че епизод след епизод ние не измисляме различни приказки, а градим един цял приказен свят. Примерно в първи епизод измислихме един персонаж, след това измислихме негови приятели, измислихме пространства, в които те да живеят в следващия епизод, в четвъртия епизод примерно им нарисувахме къщи, в петия епизод им нарисувахме превозни средства и така, и така, и така добавяхме все повече. В крайна сметка стигнахме до момента, в който в света имаше кажи-речи всичко. Поредната тема просто беше абсолютно свободна, т.е. всеки можеше да нарисува каквото си поиска и наистина имаше много интересни и различни неща. Но най-често темите са по-фиксирани, за да мога все пак да се справя с огромния обем рисунки, които идват. Страшно много варира броят рисунки. Понякога се случва да са примерно десетина, някой път се случва да са близо 100 за един епизод.  

Какво да очакваме от новия сезон на "Нарисувай приказка“? 

Епизодът, който започна миналия петък, и ще продължава още четири седмици, т.е. имате още четири шанса да участвате дори вие, които слушате сега, и не забравяйте, че няма възрастови ограничения, не е само за деца, така че който иска, може да ни изпрати рисунка. Новият сезон включва в предаването един нов персонаж, един изтънчен граф, художник, граф дьо Рису Рисувански, който ние сме го поканили той да рисува за нас най-различни рисунки и аз да ги превръщам в приказки, но се оказа, че има една особеност този художник – че той умее да рисува само пейзажи и не умее да рисува никакви персонажи. Всъщност задачата на зрителите в този епизод е да напълнят подадените от него пространства с най-различни същества, които всъщност ще се превърнат в герои на приказки.  

Това е много, много хубава идея и призоваваме много млади художници да се включат в твоето предаване и да се наслаждаваме на техните шедьоври. 

Да, много ще се радваме. В крайна сметка "Нарисувай приказка“ е нещо, което правим с огромно желание, и колкото повече деца се включват в него, толкова по-щастливи ще бъдем дори и ние.

Габриела ГЕОРГИЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: