Красимир Вълчев във Варна: Ще се търсят най-много финансисти, счетоводители и статистици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:48 / 03.02.2020
1750
През следващите години на пазара на труда ще се търсят най-много финансисти, счетоводители и статистици. Това заяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БНТ. И тази година има недостиг на учители, най-вече по информационни технологии, английски език, математика, физика и химия, допълни той. 

 

За да не се задълбочи кризата на технически кадри, за първи път тази година, министерството отпуска допълнителни стипендии за кандидат-студенти, избрали да продължат образованието си в техническите университети.

"Следващите седем, осем, десет години ще бъдат критични от гледна точка на недостига на специалисти. Всички сфери, всички системи ще бъдат засегнати. Младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва две трети от тези, които ще излизат, навлизат в пенсионна възраст. Но най-големият недостиг ще бъде на технически кадри с професионално и висше образование. Там ще бъде и най-голямата обществено-икономическа загуба, ако ние не я осигурим с минималният брой специалисти", каза още министър Вълчев.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).