Красиво село се е сгушило в Централните Родопи. Разположено е върху хълм, а покрай него минава река Малка Арда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:31 / 11.02.2024
1281
Село Кутела се намира в Централните Родопи. На 20 км от град Смолян, на 25 км от Пампорово и на 6 км от курортното ядро "Хайдушки поляни“. Самото село е разположено върху един хълм. Покрай него минава река Малка Арда. Село Кутела е разположено на 1220 м надморска височина. След завладяването на Балканския полуостров от османските турци, по тези места се заселват анадолски пастири – номади (юруци), разказва Selo.bg.

Те се занимавали главно с овцевъдство. През лятото стадата пашували в Родопите и Пирин, а през зимата се връщали край Бяло море. Пасли стадата по цялата кутелска земя, а вечер ги прибирали в кошарите. Когато трябвало да дават кърмило (трици, ярма, ечемик или овес, смесени със сол) на стадата, спущали ги към реката където има камениста чука с вдлъбнатина, наречена "кутел". В "кутела" слагали едра сол, счуквали я с дървени тукмаци (чукове), обърквали я с брашно и накърмвали стадата.

От "кутела" на Каменистата чука е произлязло първоначално името на местността, а после при заселването и името на самото село Кутела.

Възможностите за туризъм се свързват основно с почивните бази в местността Хайдушки поляни. Тук се отдава почит пред Паметника на загиналите в Илинденско - Преображенското въстание. Мъжка и женска певчески групи, печелили златни медали на национални надпявания

В близост се намира Държавното ловно стопанство Кормисош.

Паметник за Илинденско-Преображенското въстание се намира на 7 км от Кутела в курорта Хайдушки поляни

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да вървим към ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ: Целта е кандидат-шофьорите да отиват под...
Опасно: Близо 500 000 души у нас страдат от хранителни разстройст...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).