Красота в небето: Най-дългото лунно затъмнение от началото на века

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:43 / 28.07.2018
1646
Красота в небето. В нощта на петък срещу събота светът наблюдава истински небесен спектакъл. Видяхме най-дългото за столетието пълно лунно затъмнение. То започна в 21.24 часа, а пълната фаза продължи от 22.30 до 00.13 часа. Спътникът на Земята остана изцяло в нейната сянка повече от 1 час и 42 минути. Явлението се наблюдава, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в права линия, като Земята хвърля своята сянка върху естествения си спътник. Тази година Луната попадна във вътрешната, по-тясна сянка, наречена "умбра“. Затова и цветът й беше кървавочервен. 

В същото време Марс се оказа рекордно близо до Земята - "само" на 57,6 милиона километра разстояние от нас. Затова тази нощ в небето имаше два ярки обекта. Марс не е бил толкова близо до нас от 15 години. Според НАСА подобно приближаване няма да се случи отново до 2287-ма година. У нас началото на явлението беше в 21:24 часа. Луната придоби червеникав цвят. Той е характерен за пълното затъмнение и се получава в резултат на пречупването на слънчевата светлина през земната атмосфера. 

Впечатляващото лунно затъмнение беше наблюдавано от Европа, Африка,  Азия и Австралия, не и в Северна Америка. А най-добрата гледна точка според учените е била Етиопия. У нас обсерваторията в Шумен организира специално наблюдение. На Шуменското плато телескопите бяха свързани с екрани, на които посетителите проследиха небесните събития в реално време. Следващото, макар и не толкова продължително лунно затъмнение, ще бъде през януари следващата година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко повече от час. Явление с продължителност като снощната се очаква чак през  2036-та година.

Източник: Нова тв

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).